europarlementarier praat over bijenstand

Op de landingsbaan van bijenstal de Raarhoek in Raalte werd kandidaat Europarlementariër Daphne Dertien vrijdag bijgepraat over de bedreigingen van de bijenstand in Nederland. GroenLinks Raalte stuurde ons een verslag.

‘Vooruitlopend op de debatavond met de Agrarische Jongeren Organisatie en LTO bracht kandidaat Europarlementariër Daphne Dertien afgelopen vrijdagmiddag een werkbezoek aan de bijenstal bij het dorpsbos aan de Raarhoeksweg in Raalte.

“Het is bijzonder om te zien hoe intensief de honingbijen samenwerken om voldoende voedselvoorraad op te bouwen voor de winter. Van die samenwerking in de natuur kan het Europarlement nog een hoop leren.”

Beheerder Ton de Haan van bijenvereniging St Imelda uit Raalte heeft de kans genomen om in Europa te pleiten voor meer drachtplanten en te stoppen met het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw. “De honingbij is belangrijk voor de bestuiving van veel planten. Maar dan moeten we er ook voor zorgen dat er voldoende bloeiende planten voor de honingbij zijn om een wintervoorraad op te bouwen”. Als je met de ogen van een honingbij tegenwoordig het landschap in kijkt dan lijkt het wel een groene woestijn.

Geen bloemen meer in het grasland en eentonige velden en bermen waar voor de honingbij niets te halen valt. Zonder de bestuiving van honingbijen is er een economische schade van meer dan 700 miljoen in Nederland. Dit economisch belang is voor heel Europa nog veel groter.

“Een verbod op pesticiden die schadelijk zijn voor de honingbij moet in heel Europa gelden. Dat kun je niet alleen in Nederland regelen. Ook voor bestrijding van de varoa-mijt kan er op Europees niveau veel beter worden samengewerkt. “Een sterke duurzame en groene landbouw die produceert voor de locale markt” daarvoor wil ik in Europa pleiten. aldus Daphne Dertien op campagne in Overijssel.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.