eikenbomen vertellen verhaal horsthoeve

De boerderij heeft niet altijd de Horsthoeve geheten. Toen deze in 1914 gebouwd werd, kreeg zij de naam De Blankenbijl van de familie Klumper. Na 52 jaar verkocht de familie de boerderij aan de ouders van Patricia Vreugenhil. Zij gaven haar de naam Horsthoeve in 1972. Inmiddels is de Horsthoeve verbouwd tot dagbestedingsruimte voor personen met niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast is er een ruimte ingericht als horecagelegenheid, De Gulle Mand.

Op 18 mei is de Horsthoeve vooral een plek voor ontmoetingen. Iedereen die ooit iets met de boerderij te maken gehad heeft is welkom, net als mensen die gewoon willen komen kijken. “Het was lastig om te achterhalen wie hier allemaal woonde”, vertelt Patricia. “Maar mijn voormalig buurjongen heeft me geholpen. Hij heeft veel research gedaan en contact gelegd met bijvoorbeeld oude bewoners, knechten, dienstmeiden en mensen uit Gouda die hier in de oorlog gezeten hebben. Zij zijn allemaal uitgenodigd.”

Tijdens de aftrap zal er genoeg te doen zijn. Zo komen drie professionele kunstenaars om een kunstwerk te maken van bepaalde bomen op het erf. “De bomen zijn stille getuigen van alle gebeurtenissen op het erf de afgelopen 100 jaar”, zegt Patricia. “Dat gaan de kunstenaars verbeelden.” Anna Maandag uit Raalte maakt iets over vergankelijkheid, Jeroen van Westen uit Heeten gaat iets doen met klei en keramiek en Jacomijn Schellevis gaat werken met symbolen en geluid. Daarnaast zal het werk van de dagbesteding te zien zijn, wordt het werk van Patricia tentoongesteld en komen de Roalter jongens optreden.

Tijdens de WAK gebeurt er nog meer op de Horsthoeve. Zo vieren ze het vijfjarig bestaan van de dagbesteding op de boerderij met de deelnemers en mantelzorgers. Daarnaast komen de leerlingen van groep 5 van de basisschool in Broekland langs. Het programma die dag is ook samengesteld rond bomen. Annette Kiekebosch gaat dan verhalen vertellen en dat gaan de kinderen uitbeelden.

Deelname aan de WAK is mede mogelijk gemaakt door de organisatoren van de week, Maurice Endeman en Ronald Jonkman. “Ze hebben me altijd een warm hart toegedragen en me betrokken bij de week, terwijl ik uit de route lig. Dat waardeer ik enorm.” Daarnaast heeft Patricia subsidie ontvangen van de stichting R. Roelofs-Dijkslag. “Door hun steun kan ik veel meer doen op deze dag.”

De actie ‘Geef om je hersenen’ van Hersenstichting Nederland krijgt ook aandacht. Dit is een actie die goed bij de Horsthoeve past in verband met de dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. “Er zal een bus staan waar mensen geld kunnen doneren. Niets hoeft natuurlijk, maar ik hoop wel veel geld op te halen.”

De aftrap van de WAK bij de Horsthoeve is op 18 mei. De hele week zal de boerderij geopend zijn en zijn er verschillende activiteiten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.