eagles derde in fairplaylijst europa lonkt

Go Ahead Eagles maakt nog steeds kans op een Europees avontuur. De Deventenaren eindigden namelijk op een derde plaats in het ING Fairplay klassement 2013/2014. Aangezien Ajax en FC Twente – beiden al verzekerd van Europees voetbal – plaats 1 en 2 bezetten, maakt Eagles een kansje op een ticket voor de Europa League. Dan moet Nederland wel in top 3 van sportiefste Europese landen eindigen.

Maandag werd bekend dat Ajax de Fairplay-prijs in de Eredivisie in de wacht had gesleept. Dat is natuurlijk mooi voor de Amsterdammers, maar voor Eagles was het vooral interessant om in dit klassement niet onder een andere Eredivisieploeg te eindigen die nog geen Europees voetbal had behaald. Het blijkt dus dat de Deventenaren dat is gelukt.

De Fair Play prijs is ingevoerd op initiatief van de UEFA en wordt door KNVB sponsor ING ondersteund. De winnaar ontvangt een geldbedrag, te besteden aan een sociaalpreventief project. Alle clubs in het betaald voetbal worden tijdens alle competitiewedstrijden beoordeeld op de volgende onderdelen:

– Het aantal gele en rode kaarten,

– Positief spel,

– Respect t.o.v. de scheidsrechter,

– Respect t.o.v. de tegenstander,

– Het gedrag van de teamofficials,

Deze factoren worden door waarnemers met punten gewaardeerd. Ajax won met 8.34 punten, gevolgd door FC Twente met 8.13. Go Ahead Eagles had slechts een honderdste punt minder: 8.12. PEC Zwolle (8.09) en PSV (8.09) maken de top 5 compleet.

De winnaar, of in dit geval de hoogst genoteerde ploeg die nog geen Europees voetbal heeft, maakt kans op een plaats in de Europa League. De UEFA hanteert namelijk eenzelfde Fair Play-systeem voor wedstrijden van alle clubs en nationale teams van de bonden. De bovenste drie landen van het UEFA-klassement krijgen het recht de winnaar van het nationale Fair Play klassement in te schrijven voor het Europa League toernooi, mits de winnaar uitkwam in de Eredivisie. Als land moet men overigens ook minimaal een acht scoren in de eindrangschikking van het UEFA-klassement om hiervoor in aanmerking te komen.

Het is nog niet bekend wanneer het UEFA-eindklassement bekend wordt gemaakt. Wel werd er halverwege het seizoen een tussenstand vrijgegeven. Op dat moment stond Nederland op een zesde plek met een 8.106. Finland, Noorwegen, Zweden, Frankrijk en Engeland stonden boven ons kikkerlandje. Nederland zou dus in de tweede helft van het seizoen 2013/2014 minimaal drie landen voorbij moeten zijn gegaan wil Eagles aanspraak maken op een Europees ticket.

Makkelijk zal dat niet zijn, aangezien de Scandinavische landen doorgaans hoog scoren op de fairplay-ranglijst.

Tussenstand UEFA Fairplay-ranglijst 2013/2014:

1 Finland – 8.244

2 Noorwegen – 8.240

3 Zweden – 8.171

4 Frankrijk – 8.157

5 Engeland – 8.144

6 Nederland – 8.106

7 Denemarken – 8.069

8 Estland – 8.048

9 Schotland – 8.047

10 Tsjechië – 8.045

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.