d66 raalte pleit voor burgerraadsleden

Het gemeenteraadswerk neemt veel tijd in beslag. “Dit zal in de toekomst verder gaan toenemen. Om alles goed te kunnen doen zouden volgens D66 de verschillende gemeenteraadfracties eigen burgerraadsleden kunnen voordragen. Bijvoorbeeld specialisten op bepaald gebied. Dit zijn personen die op de kandidatenlijst van de verkiezingen hebben gestaan, maar niet verkozen zijn tot raadslid. Een burgerraadslid wordt her en der in Nederlandse gemeentes ook wel duo-raadslid, fractievolger of burgercommissielid genoemd. Een burgerraadslid heeft een duidelijke ondersteunende taak naar de vaste raadsleden en heeft een beperkte bevoegdheid.”

Een burgerraadslid mag bijvoorbeeld niet deelnemen aan de beraadslagingen en stemmingen in de gemeenteraadsvergaderingen. De burgerraadsleden kunnen alleen in de raadscommissies of –sessies, zoals bijvoorbeeld de Raadpleinsessies in Raalte actief zijn. Hij of zij maakt dan wel deel uit van een raadsfractie, maar is niet gekozen in de gemeenteraad. In de gemeentes waar het nu al een feit is, worden burgerraadsleden beëdigd door de burgemeester en krijgen ze toegang tot alle stukken die ook ter beschikking staan van raadsleden.

Deze insteek in de gemeenteraad is volgens D66 verfrissend en vernieuwend en komt de kwaliteit van het raadswerk ten goede. D66 Raalte wil daarom dat de mogelijkheid voor het instellen van burgerraadsleden in de gemeente Raalte door het college van B&W wordt onderzocht en heeft hier schriftelijke vragen over gesteld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.