d66 akkoord belegen en weinig ambitieus

De inwoners van Olst-Wijhe zijn de komende jaren gewaarschuwd, stelt D66: “Veel nieuws hoeven ze niet te verwachten van het akkoord dat CDA, GB en VVD presenteerden op 30 april. Het is voorzichtigheid troef. Veel van wat in het akkoord 2014-2018 beschreven staat, is niet concreet. Dat had wat D66 betreft een stuk duidelijker gekund en ook gemoeten, zeker voor een coalitie die communicatie met de burgers hoog in het vaandel zegt te hebben.”

“In het coalitieakkoord wordt gerefereerd aan een rotonde bij het Olasfaterrein. Wat D66 betreft komt die rotonde er niet. De scheiding tussen snel en langzaam verkeer, waar in het akkoord over gesproken wordt, speelt zich af op de Veerweg, niet richting de Meente. Bovendien vraagt D66 zich af hoe urgent het probleem is van snelverkeer op de Veerweg. Herinrichting van de oostzijde van de Veerweg waarbij medewerkers van Abbott over het eigen terrein kunnen rijden om vervolgens aan de noordzijde van het fabrieksterrein hun auto kunnen parkeren is een veel beter alternatief. Bovendien moet het vervuilde terrein dat nu gesaneerd wordt volgens D66 teruggegeven worden aan de natuur en niet vol asfalt gestort worden.”

Opvallend vindt D66 verder dat een verkeersveilige schoolomgeving volgens de nieuwe coalitie primair de verantwoordelijkheid is van scholen en ouders. Dat staat volgens D66 haaks op het streven van de coalitie om een betere balans tussen verkeersmobiliteit en leefbaarheid te creëren. “We wensen ouders met schoolgaande kinderen veel sterkte de komende tijd als ze hun kinderen naar school brengen op tijden dat ook 40-tonners zich door Olst worstelen. D66 heeft een beter alternatief: geen vrachtverkeer door het centrum op tijden dat de basisscholen beginnen en uitgaan.”

“Op het gebied van onderwijs laat de coalitie zien geen visie te hebben. Onderwijs wordt in het akkoord gereduceerd tot aandacht voor laaggeletterdheid. Dat probleem is relatief klein in Olst-Wijhe. D66 vindt aandacht voor probleemleerlingen is goed, maar D66 maakt zich grotere zorgen over de daling van het algemene onderwijsniveau. Bovengemiddelde leerlingen in Olst-Wijhe hebben pech; daar heeft de coalitie geen aandacht voor.”

“Ook op het gebied van zorg neemt de coalitie halfbakken maatregelen. Zo wordt ingezet op extra inzet van mantelzorgers, maar ook ontlasting van diezelfde mantelzorgers. D66 is benieuwd hoe de coalitie deze tegenstrijdigheid wil oplossen. Om het Kulturhus nog enigszins te kunnen financieren wil de coalitie dit gebouw en ander maatschappelijk vastgoed inzetten voor welzijnszorg. D66 wijst erop dat die infrastructuur al bestaat binnen huidige zorginstellingen, zoals het Weijtendaal en Ygdrassil.

Dat burgers de komende jaren mogen meepraten is prachtig, maar D66 is voor directe inspraak: referenda en buurtschapspotten. Die stap durft de coalitie helaas niet te nemen.”

“Tot slot: het minimabeleid wordt vervangen door preventiebeleid van 60.000 euro. Inderdaad: oude wijn in een oude zak, alleen het etiket is anders.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.