cda vindt vervanger voor hiemstra

Hiemstra werd als wethouder naar Raalte gehaald toen Rogier de Groot halverwege de afgelopen raadsperiode burgemeester werd. Sindsdien heeft Hiemstra zich snel ingewerkt in zijn portefeuilles binnen zorg, welzijn en financiën. Vooral zijn kennis op gebied van de zorg (WMO) was in politieke en ambtelijke kringen reden serieus na te denken over aanblijven van Hiemstra. De komende raadsperiode is die dossierkennis essentieel, omdat gemeenten veel overheidstaken van het Rijk op hun bordje krijgen.

Hiemstra zelf zag een tweede termijn ook wel zitten. “Die regel dat een wethouder in de gemeente moet wonen waar hij wethouder is, mogen ze wat mij betreft gelijk afschaffen”, zei Hiemstra donderdag nog op de uitreiking van de Raalter cultuurprijzen.

CDA-fractievoorzitter Elly van Steen: “We hadden op dat moment een interim wethouder nodig die onmiddellijk kon instromen op het dossier Financiën en de sociale dossiers. Hiemstra was onmiddellijk beschikbaar. Vanuit het verleden was het in Raalte een thema dat de wethouder in de gemeente moet wonen, daar kan een raad voor kiezen om dat te eisen. De PvdA-wethouder Elferink kwam van buiten en kreeg onder voorwaarden ontheffing. Wij hebben als CDA destijds ook om onthefffing gevraagd voor de heer Hiemstra en wel met dien verstande dat het slechts één raadsperiode zou zijn. Onder die voorwaarde heeft de Raad ontheffing verleend. Het CDA heeft nu de tijd gehad om intern kandidaten te werven en te komen met Raalter wethouders. Het CDA komt haar afspraak na dat de heer Hiemstra hier één periode wethouder is, omdat hij niet verhuist naar Raalte. Afspraak is afspraak.

Wat de werkelijke argumenten achter de verplichting van een wethouder in zijn eigen gemeente te wonen zijn, is niet helemaal duidelijk. De Tweede Kamer stelt het als eis. Maar als je dispensatie aanvraagt, krijg je het altijd. In heel Nederland is er nog nooit een aanvraag afgewezen.

Hiemstra komt overigens niet in de wachtgeldregeling. Met zijn aanstellen is afgesproken dat hij na de korte wethoudersperiode weer terug kan in zijn eerdere baan bij Saxion Hogescholen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.