wethouders nemen na 20 jaar afscheid

De gemeente Olst-Wijhe gaat afscheid nemen van twee wethouders. Cor van den Berg en Ans Otterloo hebben na 20 jaar besloten om te stoppen als wethouder. In hun tijd als wethouder hebben ze veel meegemaakt, van de herindeling tot de economische crisis. Beiden maken plaats voor een jongere generatie.

“Het is een keer mooi geweest”, zegt CDA-wethouder Cor van den Berg. “Binnen het CDA is het gebruikelijk om drie periodes van vier jaar als wethouder aan te blijven. Dus ik ben al zwaar in overtreding. Ik ben nu 63 en het is wel tijd voor iets anders.” Ook PvdA-wethouder Ans Otterloo vond het tijd werd om ermee op te houden. “20 jaar is lang genoeg. Ik vind wethouder zijn heel leuk, het werkt bijna verslavend. Dat vond ik voor mezelf nog een reden om deze vier jaar nog te doen, maar nu moet er toch een einde aan komen.”

In hun tijd als wethouders hebben ze veel verschillende portefeuilles gehad. “Ik denk dat ik alles gedaan heb, behalve ruimte, financiën en onderwijs”, zegt Otterloo. Ook Van den Berg heeft veel verschillende portefeuilles gehad. “Voor de fusie was ik onder andere verantwoordelijk voor sociale zaken. Na de fusie was ik verantwoordelijk voor bouw en wonen. Maar ik heb eigenlijk alle takken van sport wel mogen beoefenen in 20 jaar.”

Ze hebben allebei met veel plezier als wethouder gewerkt. “Het ongedwongen contact met mensen in de samenleving, dat vind ik erg leuk en dat ga ik wel missen”, zegt Van den Berg. “Daarnaast genoot ik ook altijd van de kernbezoeken.” Er is ook iets wat hij niet gaat missen. “Notoire klagers. Bij alles wat je doet heb je een handjevol klagers die alles erbij halen om bezwaar te maken, maar niet de positieve kanten willen inzien.” Otterloo valt hem bij: ”Je hebt er altijd een of twee die het niets vinden en die weten je altijd te vinden.”

In 20 jaar tijd kun je veel voor elkaar krijgen, maar wat is nou het mooiste wat ze in die tijd bereikt hebben? “Voor mij is dat wel het opknappen van Olst en Wijhe”, vertelt Van den Berg. “De dorpen zijn nu klaar voor de toekomst. Daarnaast was 2001 een bijzonder jaar voor mij. Dit was een hoogte- en dieptepunt. Ik was locoburgemeester toen de MKZ uitbrak. Dan ga je doen waar mensen behoefte aan hebben en volgens mij zijn we daar aardig in geslaagd.”

Otterloo vindt de bouw van het Holstohus in Olst een van de mooiste prestaties. “Olst heeft hiermee een hart teruggekregen. Mensen kwamen naar mij toe omdat ze een podium wilde om voorstellingen te geven, want daar was geen ruimte voor. Het duurde heel lang voordat het rond was, maar uiteindelijk is het Holstohus er gekomen.”

Na het wethouderschap wacht er een nieuwe uitdaging voor de oud-wethouders: ze gaan allebei weer solliciteren. “Ik heb me ernstig voorgenomen om niets te doen waarbij ik weer bij de gemeente moet aankloppen”, zegt Van den Berg. “Ik ga op zoek naar een baan die ik net zo leuk vind als wethouder zijn. Dit is een top job die je makkelijk tot je 70ste volhoudt. Nu ga ik iets zoeken wat ik tot die leeftijd kan doen.” Otterloo sluit niet uit dat ze weer in de politiek terecht komt. “Deze zomer ga ik erover nadenken. 61 jaar is te jong om met pensioen te gaan. Ik wil betrokken blijven bij de politiek, maar op een ander niveau. Ik wil actief blijven, ik ga daarom ook actief solliciteren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.