welkom in de hel van deventer

Adelaarshorst: gevreesd stadion

Door: Pim Bokhove

“In de Vetkampstraat ben je eigenlijk niet in Overijssel. Het is eigenlijk gewoon Port Vale, of Leeds. Stadionlampen die hun licht werpen over alle straten in de buurt en fijne bakstenen muurtjes. Het is van vroeger, het is van de kruidenier op de hoek, van de Opel Kadett en van de Thunderbirds.” Zo romantiseerde NOS-presentator Tom Egbers stadion de Adelaarshorst en zijn omgeving aan het begin van dit seizoen.

Zo nu en dan verwelkomt de B-side de uitspelende ploeg met de tekst: ‘Welkom in de hel van Deventer!’ En terecht kun je wel stellen. Waar Heracles de enige ploeg in de Eredivisie is die meer punten uit (20) dan thuis (16) weet te behalen, behoort Go Ahead Eagles tot de top-3 clubs in de Eredivisie die procentueel gezien de meeste punten in eigen huis behaalt.

Van de 34 punten die Go Ahead Eagles dit seizoen verzamelde in de Eredivisie, pakte het er 26 in thuisduels. Dat betekent dat iets meer dan 76% van de behaalde punten behaald zijn in de eigen Adelaarshorst. Alleen Cambuur Leeuwarden (29 van de 35 punten, ruim 82%) en FC Utrecht (28 van de 35 punten, 80%) pakten procentueel gezien meer punten in eigen huis dan Go Ahead Eagles.

Seizoen 2013/2014 is het 29e seizoen waarin Go Ahead Eagles uitkomt op Eredivisie-niveau. Tot dusverre werd er in eigen huis zeven keer gewonnen, vijf keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. Vijf keer eerder gebeurde het dat Go Ahead maar drie thuisnederlagen in één seizoen leed; slechts vier keer werd twee of minder keer verloren in eigen huis.

Go Ahead Eagles heeft nu al evenveel punten behaald als in de laatste twee Eredivisie-seizoenen bij elkaar. In 1994-1995 en 1995-1996 leverden de 34 thuiswedstrijden respectievelijk 17 en 9 punten op, in de huidige jaargang alleen al werden 26 punten bijgeschreven.

Alleen SC Heerenveen en Roda JC mogen nog een bezoekje brengen aan het ‘meest Engelse stadion van Nederland’, zoals veel mensen het onderkomen liefkozend aanduiden. Indien de volle 6 punten behaald worden door de Deventenaren, zal het totaal aantal punten in de Adelaarshorst op 32 punten komen te staan. In dat geval voegt Foeke Booy zich bij een illuster rijtje. Alleen František Fadrhonc (seizoenen 1966-1969), Barry Hughes (1970-1971) en Nico van Zoghel (1985-1985) haalden 32 punten of meer in eigen huis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.