pvda vindt coalitieakkoord onduidelijk

“Belangrijke keuzes worden vooruit geschoven. Het taalgebruik is wollig en er worden geen concrete doelen gesteld. Onduidelijk is waar de nieuwe coalitie zich nu precies op vastlegt. Met dit alles roept dit nieuwe akkoord meer vragen dan antwoorden op”. Dat stelt de PvdA Olst-Wijhe in een eerste reactie op het vandaag door CDA, Gemeentebelangen en de VVD gepresenteerde bestuursakkoord.

De PvdA spreekt van een gemiste kans. “De tijd van nu vraagt om een heldere stijl van besturen, om openheid over de bedoelingen en om bestuurlijk elan”. Ook betreurt de PvdA het ontbreken van een deugdelijke financiële paragraaf in het akkoord.

Vooruitlopende op het raadsdebat op 12 mei plaatst de PvdA ‘op inhoud’ een aantal kanttekeningen bij het bereikte akkoord. De PvdA vindt het goed dat de verkeersproblematiek Olst nadrukkelijk op de agenda is geplaatst. Het akkoord belooft echter louter visieontwikkeling en onderzoek. Dat vindt de PvdA mager. Dat doet geen recht aan de omvang van het probleem.

Het coalitieakkoord gaat niet in op actuele kwesties als de bibliotheek Wijhe, de toekomst van het zwembad in Wijhe en de veiligheid op de Raalterweg in Wijhe. Twee derde van het akkoord gaat over het fysieke’ beleid (over stenen). Krap een derde van de tekst handelt over het sociale beleid (over mensen). En dat is, gelet op de decentralisaties, een merkwaardige verhouding, stelt de PvdA.

Daar waar in het CDA verkiezingsprogramma uitgaat van “het handhaven van het huidige minimabeleid” wordt in het akkoord gesproken over ‘een hervorming van het minimabeleid”. Een draai van 100%. Een voor de PvdA onbestaanbare draai.

De coalitie kondigt in de beperkte financiële paragraaf aan om ruimte voor nieuw beleid willen creëren door een her-prioritering van bestaand beleid. In gewoon Nederlands staat hier volgens de PvdA dat Olst-Wijhe zich moet opmaken voor opnieuw een bezuinigingsronde. “Dit voornemen hebben wij eerder niet terug kunnen lezen in de verkiezingsprogramma’s van Gemeentebelangen en de VVD.”

Dit alles laat onverlet de PvdA Olst-Wijhe het CDA, Gemeentebelangen en de VVD feliciteert met het feit dat er een akkoord is hebben bereikt. Ook spreekt de PvdA waardering uit voor de vrijwillige inzet van formateur Eddy van Hijum uit Laag Zuthem.

Zoals eerder al aangegeven geeft de PvdA Olst Wijhe op voorhand geen steun aan de nieuwe coalitie. Dit betekent niet dat de PvdA bij voorbaat in een ‘nee stand’ gaat. Voorstellen zullen op inhoud en fair worden beoordeeld. Het belang van Olst-Wijhe en de inwoners van Olst-Wijhe staat hierbij altijd voor op, stelt de PvdA.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.