paasvuur met een twist in middel

Het paasvuur in Middel ligt klaar. Samen met vuurkunstenaar Uwe Dobberstein uit Deventer heeft Plaatselijk Belang Middel dit jaar gezorgd voor een uniek paasvuur. Het is opgebouwd uit een grote houtstapel met daaromheen een aantal kleinere houtstapels. Dat gaat zorgen voor een spectaculair draaiende vlam waardoor het paasvuur hoger lijkt dan het in werkelijkheid is en waardoor het beter brandt. Omdat het zichzelf aanblaast. Dat is tenminste wat het experiment aan moet tonen.

Creation in Fire heet de werkplaats en smederij van Uwe Dobberstein in het Havenkwartier in Deventer. De uit Namibië afkomstige smid is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in de mogelijkheden van vuur. Logisch dat de Sallandse paasvuren sinds zijn komst naar onze omgeving zijn interesse hadden. De jaarlijkse broederstrijd tussen de dorpen en buurtschappen om het hoogste paasvuur brachten hem op de vraag; “Sou het moontlik wees om een hoge vuur te maak sonder een mega brandstapel?”. Het antwoord; “Miskien wel”.

Menno Nijland en Eelko Blanke van plaatselijk belang Middel zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking met de Deventer vuurkunstenaar. Vanaf het begin van de bouw van het vuur is samengewerkt. “Dat ging met een meetlint en paaltjes die tot op de centimeter nauwkeurig aangaven waar de houstapels moesten komen te liggen”. In het begin keken de vrijwilligers uit Middel vreemd op. Maar al snel hadden ze door dat het uiteindelijk allemaal om hetzelfde gaat; kwajongens die een vuurtje willen bouwen. En dat is met veel plezier en dankzij de grote hoeveelheden gebracht snoeihout geweldig gelukt. Dankzij de vele sponsoren en vrijwilligers is dit unieke paasvuur mogelijk gemaakt .

Plaatselijk Belang Middel verwacht veel kijkers naar dit unieke paasvuur. Waarin Sallandse traditie en Afrikaanse vuurkunst elkaar hebben gevonden en samen voor een prachtig verlicht Pasen zorgen.

Iedereen die het paasvuur met een twist mee wil maken is om 20.00 uur welkom bij het buurthuis in Middel. Daar start de lampiontocht naar het paasvuur dat om 20.30 uur door pastoor Verweij van de Sallandse parochie Heilig Kruis zal worden aangestoken.

Daarna zal blijken wat de Afrikaanse ideeën in het Sallandse land teweeg brengen. In ieder geval veel gezelligheid en bijzondere ontmoetingen. Wat dat betreft is het paasvuur met de twist nu al geslaagd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.