open huizen dag laat herstel zien

“Huiseigenaren die meedoen zitten met een kopje koffie klaar voor iedereen die zin heeft om te komen kijken”, zegt Gerben ten Broeke van Ten Broeke Makelaardij. “Het is een uitgelezen kans om op één zaterdag alle geïnteresseerden je huis te laten zien.” Het mooie aan zo’n open dag is dat er geen verplichtingen aan vast zitten. “Je hebt mensen die een huis misschien best mooi vinden, maar geen afspraak durven maken. Dit is dan het moment om even naar binnen te lopen”, volgens Henk-Jan Ruitenbeek van Ruitenbeek Simons Makelaardij.

Mark Holterman van Salland Makelaardij doet mee omdat ze eigenlijk altijd wel huizen verkopen. “De drempel om even bij een huis te gaan kijken is lager. Zo haal je mensen misschien toch over, die je anders niet bereikt.” Ook Henry Bosch van Bosch Makelaardij doet graag mee aan de open huizen dag. “Wij hebben hoge verwachtingen. Het is bijtijds voorjaar en met mooi weer komen toch meer mensen kijken. Voor kopers is het ook aantrekkelijk om mee te doen, want uit cijfers blijkt dat deelnemers meer kans hebben hun huis te verkopen. Van de in oktober deelnemende woningen is inmiddels 28 procent verkocht, dit tegen 14 procent van de woningen die niet meededen.“

Ten Broeke heeft wat tips voor kopers en verkopers. “Als koper moet je niet overdreven kritisch gaan doen, in de hoop dat de prijs dan omlaag gaat. Dat werkt namelijk niet. Daarnaast moet je als verkoper je huis niet bovenmatig aanprijzen. Het beste is als allebei de partijen een reëel beeld geven.” De geur van appeltaart, een bekend makelaarstrucje, helpt ook. “Je hebt nu gewoon luchtverfrisser die je in het stopcontact doet. Dan ruikt het hele huis lekker en dat scheelt weer een taart bakken”, vertelt Holterman.

Dit is dan ook het moment om een huis te kopen. Nu zeggen makelaars dat natuurlijk altijd, maar de hypotheekrente is laag en de huizenprijzen zijn gunstig volgens Anja Linthorst van Lindenhorst makelaars. “Kopers moeten ook niet te lang wachten. Ze gaan er namelijk nog steeds vanuit dat de huizenmarkt op slot staat, maar dat is niet meer zo.” Hier is Bosch het mee eens. “Het komt steeds vaker voor dat kopers achter het net vissen omdat ze te lang wachten. Als je een leuk huis ziet voor een mooie prijs dan moet je erbij zijn.”

Ook Ruitenbeek ziet dat het gunstig is om een huis te kopen. “Als je het afzet tegen huren is het bijna goedkoper om een huis te kopen. Een huurhuis is moeilijk te vinden en relatief duur.” Op dit moment verkopen vooral starterswoningen, dus woningen tot ongeveer 2,5 ton, goed. “Dit is een van de eerste tekenen van herstel”, zegt Linthorst. “De volgende stap is nu dat de huizen tussen de 2,5 en 4 ton beter gaan verkopen. De mensen die hun starterswoning hebben verkocht gaan namelijk vaak door naar dit segment.”

Iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een huis is welkom tijdens de open huizen dag. Om te kijken welke huizen meedoen ga je naar staging2.funda.nl/koop/heel-nederland/nvm-open-huizen-dag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.