ook rechter verbiedt verhuur blekkerhoek

De speeltuinvereniging stelt dat zij al meer dan 20 jaar een zaaltje in hun verenigingsgebouw aan derden verhuurt voor het houden van feesten en partijen. Volgens de gemeente is dit gebruik in strijd met het geldende bestemmingsplan ‘Raalte Kern’. Zij heeft de vereniging daarom in 2013 een last onder dwangsom opgelegd en de vereniging verboden om het gebouw nog langer voor feesten en partijen te (laten) gebruiken.

De speeltuinvereniging is echter van mening dat dit gebruik wel degelijk onder het bestemmingsplan valt, en dat het anders wordt beschermd door het gebruiksovergangsrecht van het vorige bestemmingsplan ‘Blekkerhoek 1996’.

Volgens het nu geldende bestemmingsplan is het perceel waar het gebouw op staat, bedoeld voor cultureel-educatieve doeleinden. De rechtbank is van oordeel dat het tegen betaling laten gebruiken van het gebouw voor feesten en partijen daar niet onder valt.

Het gebruik wordt ook niet beschermd door het gebruiksovergangsrecht van het oude bestemmingsplan. De speeltuinvereniging heeft weliswaar aangetoond dat het gebouw ten tijde van de gebruikspeildatum (1997) al werd gebruikt voor het houden van feesten en partijen, maar heeft niet kunnen aantonen in welke omvang dit gebeurde.

De speeltuinvereniging heeft ten slotte een beroep gedaan op het vertrouwensbeginsel, omdat de gemeente nooit tegen de feesten heeft opgetreden. De rechtbank wijst dit af omdat niet is gebleken dat er door of namens de gemeente concrete toezeggingen zijn gedaan waardoor zij er op kon vertrouwen dat de gemeente niet zou optreden tegen de verhuur van de zaal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.