la adviseert over collegeonderhandelingen

‘Het initiatief van de GB om meer openbaarheid in het proces van collegevorming te brengen vinden wij verfrissend. Het spreekt ons dan ook enorm aan. Wij gaan er van uit dat deze vorm van coalitievorming niet slechts een rituele dans is voor de bühne ,waarvan de uitslag reeds van te voren vaststaat. Namelijk dat de oude coalitie gewoon door gaat.

Wij verwachten dan ook dat er recht gedaan wordt aan de verkiezingsuitslag. De coalitie heeft totaal 2116 stemmen verloren waarvan CDA 1810 stemmen verlies en GB 306 stemmen verlies. Lokaal Alternatief heeft een uitstekende verkiezingsuitslag behaald en kan beschouwd worden als de grote winnaar van de verkiezingen. Lokaal Alternatief gaat met 2 zetels de komende raadsperiode in. Dit is een verdubbeling.

We hebben maar liefst 1662 stemmen gekregen. Hierdoor zijn we wat stemmenaantal betreft de vierde partij van Raalte geworden. Helaas zat een derde zetel er net niet in. We kwamen slechts 30 stemmen tekort om een restzetel te bemachtigen. Deze restzetel ging naar het CDA.

De genoemde uitslag schept verplichtingen. Wij voelen het aan onze kiezers verplicht onze verkiezingsbeloften zo optimaal mogelijk te realiseren. Dit kan het best door zitting te nemen in een nieuw te vormen college.

Lokaal Alternatief ziet in de verkiezingsuitslag, maar ook het gegeven dat er een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeentesecretaris komt een unieke kans de politiek in Raalte nieuw elan te geven en een doorbraak te realiseren om het negatieve imago van het gemeentebestuur te doorbreken.

Wij hebben gelet op bovenstaande bij de informateur naar voren gebracht dat wij voorstander van een coalitie zijn waar voornamelijk winnaars van de verkiezingen in zitten. Wij “gaan” in eerste instantie voor een college van GB,VVD en Lokaal Alternatief. In tweede instantie zijn we voor een college GB,VVD,Lokaal Alternatief en D66.

Een coalitie van vier partijen mag niet leiden tot meer loonkosten voor wethouders. Wij vinden het niet verantwoord om voor politieke redenen de burger met hogere loonkosten op te zadelen. Zoals Arnoud Wierdsma het zo treffend verwoordde: “In geval van optie twee kiezen we voor vier voor de prijs van drie.” Het nieuwe college moet bestaan uit collegeleden die inhoudelijk/politiek voor hun taak berekend zijn Uiteraard zullen in de collegeonderhandelingen onze speerpunten voor ons een leidraad zijn.

Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor armoedebeleid, betaalbare sport, ambitieuzer duurzaamheidbeleid en de financiën. Wij hebben vervolgens de informateur meegegeven dat wij geen voorstander van een dichtgetimmerd collegeprogramma zijn. Een dergelijk programma is vaak ingegeven door wantrouwen en volgens ons moet een nieuw college er één worden waarin onderling vertrouwen en samenhang centraal staan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.