historische dorsdag van de sallandploffers

Na het succes van de afgelopen drie edities houden de Salland Ploffers ook dit jaar weer een dorsdag. Deze wordt gehouden op Tweede Paasdag (21 april) op het land van de familie Heuven aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte.

Op de dorsdag staan twee antieke dorsmachines in bedrijf. Naast de dorsdemonstraties kan weer volop genoten worden hoe vroeger de eerste mechanisch voorbewogen of aangedreven landbouw machines werkten. Er zijn verschillende demonstraties, zoals ploegen, zaaien, maaien, hooien, oude ambachten.

Op deze dag wordt ook gedemonstreerd hoe de stalmest uitgereden wordt met oude mestverspreiders, die geladen worden door een aan een trekker gebouwde en aangedreven hydraulische kraan.

Uiteraard worden diverse tractoren en landbouwwerktuigen van voor 1970 tentoongesteld, waaronder zeer mooi gerestaureerde exemplaren.

Op het terrein staan ook diverse stationeer motoren opgesteld, die voeger gebruikt werden voor aandrijving van de eerste kleine dorsmachines, of andere kleine werktuigen. Later werden deze stationeer motoren ook gebruikt voor de eerste melkmachines.

Op het erf en in de opengestelde schuren zijn ook diverse handgereedschappen van weleer te bezichtigen en zijn er enkele oude ambachten te zien.

Evenals bij de vorige editie komt vrijwel zeker stichting ‘Het Groninger Trekpaard’ met een aantal Groninger werkpaarden, om met een enkelspan, en een tweespan paarden de ploegschaar door grond te trekken. Als het lukt wil men zelfs proberen om met een vierspan paarden een zogenaamde

zit-ploeg demonstreren.

Ook dit jaar is er een aantal kramen aanwezig met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen, maar ook een kraam met sierraden en enkele kraampjes met diverse snuisterijen voor de dames.

En natuurlijk kun je een consumptie nuttigen in de sfeer van het boeren erf van vroeger. Dames zullen er rondlopen in diverse klederdrachten van midden vorige eeuw zowel Sallands- maar ook Staphorster dracht.

“Aan de opzet van de dorsdag gaan we nog niet veel wijzigen”, zeggen de Sallandploffers. We hebben op elke editie een groeiend aantal liefhebbers mogen begroeten. Afgelopen jaar hadden we ongeveer 2000 mensen op bezoek

Over het opgezette concept horen we veel positieve reacties van de deelnemers, maar ook het publiek blijkt aangenaam verrast dat er veel oude werktuigen gedemonstreerd worden.”

De dorsdag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Sallandproffers

De Sallandploffers zetten zich in om de historie van de agrarische gemeenschap van Salland te behouden. Hun bijdrage is het restaureren van historisch materieel, zoals tractoren en oude landbouwwerktuigen van midden vorige eeuw en ouder. En dan blijven die werktuigen natuurlijk niet werkeloos in de schuur staan. De Sallandploffers houden naast hun jaarlijkse dorsdag bijvoorbeeld toertochten, maar ook ploegwedstrijden. Er is niets mooier dan demonstraties van oude trekkers en landbouwwerktuigen.

Meer informatie op staging2.sallandploffers.nl en via Wim van den Brink via 0570-523117 en riavandenbrink@hetnet.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.