historisch festival rondje door de tijd

Een dagje uit voor het hele gezin. Dat is het doel dat de organisatie van het Historisch Festival Raalte nastreeft. “Het is festival is meer dan trekkers alleen,” stellen John Kruiper en Hans Groeneveld van de organisatie. “We bieden voor elke Sallander wat wils, zonder mensen uit te sluiten.” Tweede Paasdag staat het evenement, dat jaarlijks enkele duizenden bezoekers naar Manege de Hooge Weg trekt, weer op de agenda.

‘Een rondje door de tijd’. Dat is het thema van het festival dit jaar. “We beginnen bij de Vikingen en eindigen rond de Koude Oorlog,” lichten Groeneveld en Kruiper toe. “En natuurlijk alles wat er tussenin zit, zoals Napoleon.”

Wat we mogen verwachten? Mooie acts, prachtige muziek, een kampement, een arena, meer dan genoeg vermaak voor kinderen, oude ambachten, een valkenier, een schaapsherder, entertainment, demo’s, clinics en natuurlijk oldtimers, trekkers en stationaire motoren.

Wie het festivalterrein Tweede Paasdag opkomt, wordt gelijk meegesleept naar een andere tijd. Kampementen staan opgesteld, een arena in het midden waarin verschillende demonstraties worden gegeven en wie wil, kan een rondje langs verschillende oude ambachten maken. Hoe vroeger bier gebrouwen werd? Je kunt het op het Historisch Festival zien (en met een beetje geluk misschien wel proeven).

Nieuw dit jaar is het ‘Tuinpad van mijn vader’. Je wordt op ‘Ot en Sien-achtige wijze’ meegenomen naar een werkplaats met gereedschap van vroeger, de woonkamer van toen en natuurlijk de waskamer. “Hiermee willen we echt het nostalgisch gevoel terugbrengen,” stellen Groeneveld en Kruiper. “Zo van; ‘herinnert u zich deze nog?’ “

“We proberen alle aspecten van de historie zoveel mogelijk te belichten,” aldus Groeneveld. “Maar daarbij staat beleven centraal. Er is echt van alles te doen, voor het hele gezin.” En als het weer even tegenzit, staat er ook een volledig binnenprogramma op de rol. Want buiten is een arena ingericht, maar binnen ook. “De binnenarena is volledig gericht op kinderen. Recht tegenover die arena is een horecaplein ingericht. Zo kunnen de ouders iets drinken en de kinderen lekker spelen. Binnen hebben we verschillende muzikale optredens die voor gezelligheid zorgen.”

Buiten zijn ook muziekoptredens, maar die zijn meer gelieerd aan het Historisch Festival. Traditioneel, maar vooral ook gezellig en met een link met het verleden. In de buitenarena worden verschillende demo’s van vechtkunst gegeven. Met het vastleggen van ‘De Tweede Grenadiers Compagnie’ wordt de Franse Tijd (Napoleon) zeker geen tekort gedaan. Schietdemo’s, marcheren en het tonen van het leven in een kampement worden uitgebreid tentoongespreid.

Wie de oude tractoren, oldtimers en stationaire motoren niet wil missen, kan ook prima terecht op het festival. “We hebben een hartstikke mooie groep staan.”

Het Historisch Festival Raalte wordt op Tweede Paasdag (21 april) bij Manege de Hooge Weg aan de Hogeweg in Raalte gehouden. Het festivalterrein is van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Een entreebewijs kost 6 euro (voor kinderen tot 12 jaar 2,50 euro). Wie op de entreeprijs van de kinderen een euro korting wil, doet er slim aan om de flyer die op de site van het Historisch festival staat, even uit te printen. Let op: Maximaal 1 kortingscoupon per kind.

Zie voor de coupon en meer festivalinfo: staging2.historischfestivalraalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.