getuige stortgat haarman vroeger zichtbaar

“Bij elke boer was er wel een plekje om rommel in de grond te doen”, zei de oud-adviseur tijdens de ‘zaak Haarman’, die maandag weer voor de rechter kwam. “Maar bij Haarman was het opvallend.” De oud-adviseur kwam tussen 1966 en 1980 bij Haarman op het erf. Toen was het stortgat volgens hem een zichtbare plek en ‘groter dan bij andere boeren’.

Maandag hoorde de rechtbank in totaal vier getuigen: Drie getuigen die tijdens het saneren van het stortgat aan het werk waren en de oud-adviseur van de corporatie.

Twee van de werkers die betrokken waren bij de sanering konden zich slechts één pvc-buis uit het stortgat herinneren. Vreemd was dat de lengte van die buis in de verklaringen nogal verschilde: De een stelde dat de buis hooguit 50 centimeter lang was, de ander dacht aan een stuk van anderhalf tot twee meter. Ook kwam de milieukundig begeleider van de sanering aan het woord. Die sprak weer van twee stukken pvc-buis. Beide stukken buis zouden aardig diep in het stortgat gelegen hebben.

Overigens is de verklaring van de oud-adviseur van de boerencorporatie minder belastend dan hij lijkt. Haarman ontkent immers niet dat het stortgat er was, hij ontkent er weet van gehad te hebben. Het zou dus prima kunnen dat het gat al dicht was toen Haarman het bedrijf overnam. De adviseur kwam immers tot 1980 op het erf, daarna is hij er niet meer geweest.

De oud-adviseur kon maandag niet vertellen wie hun afval er in stortten. “Maar ik stond versteld van de grootte. Ik begrijp niet dat ben daar niet van geweten heeft.”

Rechtszaak

De gemeente Raalte en de oud-wethouder zijn in een rechtszaak verwikkeld. Haarman verkocht zijn boerderij aan de Heesweg voor uitbreiding van het industrieterrein De Zegge aan de gemeente Raalte. Toen de gemeente zo ver was met het industrieterrein bleek er ineens een enorm stortgat op het land te zitten. Dat had Haarman moeten zeggen, vond de gemeente, en spande een rechtszaak aan om de kosten van sanering op Haarman te verhalen.

Raalte wilde eerst schikken, maar Haarman hield voet bij stuk: hij wist niks van een stortgat, dus waarom zou hij schikken? De rechtbank volgt de uitleg van Haarman. Het feit dat Haarman zijn hele leven op de boerderij heeft gewoond, is nog niet een bewijs dat hij wist van het stortgat, stelde de rechtbank in een tussenvonnis.

Om meer bewijs te verzamelen, mocht de gemeente Raalte meer getuigen verzamelen. Maandag gaf Raalte al te kennen zich nog te willen beraden over het aantal getuigen. Mogelijk wil Raalte er nog meer oproepen. Daarvoor heeft de gemeente anderhalve week de tijd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.