finse studenten kijken hun ogen uit in raalte

Ook is er grote belangstelling voor de manier waarop volop in de praktijk wordt geleerd in het Nederlandse mbo. Landstede Groen & Dier in Raalte ontvangt deze week vijftien studenten en twee docenten uit Finland.

Toen een jaar of vier geleden de eerste uitwisseling tussen Landstede Raalte en Finland plaatsvond, was er meteen een klik tussen de groenopleidingen. Sindsdien bezoeken de scholen elkaar. ‘Waar Landstede veel kan leren op het gebied van de Finse bosbouw, steekt de Finse school veel op van de manier waarop in Nederland met water en bijvoorbeeld mest wordt omgegaan’, vertelt Landschapsmanager Gerdien Martens-Berenpas van het Landschap Groen & Dier van Landstede in Raalte.

‘Daarnaast zijn de Finnen eigenlijk best wel jaloers op de manier waarop we vooral aan de niveau 1 en 2 opleidingen onderwijs in de praktijk aanbieden. Ze vinden het heel bijzonder dat wij onze leerlingen gedurende het hele jaar stage laten lopen bij een bedrijf. Daar stellen ze veel vragen over: hoe doen jullie dat, welke opdrachten gebruiken jullie, hoe begeleid je de student en hoe leid je de bedrijven op tot stagebedrijf? Het onderwijs in Finland is anders ingericht. Het heeft in de verte wel iets weg van onze mbo 3 en 4 opleidingen, maar er wordt dus minder in de praktijk geleerd.’

Wat dat betreft zijn ze bij Landstede Groen & Dier in Raalte aan het perfecte adres. Onlangs heeft de MBO keuzegids deze opleidingen uitgekozen tot beste groene opleidingen van Nederland. Ze scoren op zowel onderwijs als de mening van de leerlingen goed. ‘Het zit ‘m in de mensen’, legt Gerdien uit. ‘Het gaat om de betrokkenheid en de bevlogenheid waarmee zij zich voor de studenten inzetten, en dat enthousiasme slaat ook over op het bedrijfsleven in de wijde omgeving van Raalte. Daardoor kunnen we vrijwel altijd een beroep op hen doen op het gebied van stages.’

De Finse studenten en docenten maken ook van de gelegenheid gebruik om de Nederlandse cultuur te proeven in Amsterdam en op bezoek te gaan bij organisaties in Duitsland. ‘Maar ze zijn vooral geïnteresseerd in ons onderwijs en de Nederlandse bedrijven die landbouwmachines produceren’, legt Gerdien uit. ‘De teelt van gewassen in Finland is natuurlijk anders dan hier. Daar duurt de teelt maar vier maanden per jaar, terwijl we in Nederland van februari tot en met oktober of november bezig zijn. Maar toch kunnen we ongelofelijk veel van elkaar leren, op allerlei gebied. Deze uitwisselingen zijn zeer waardevol en mede dankzij organisator docent Bastiaan Dorgelo is het ook deze week weer een succes.’ Vrijdag vertrekken de Finnen weer huiswaarts.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.