eerst de vette hap weg uit schoolkantines

Opinie – Pauw en Witteman hadden het Tweede Paasdag over gezond eten. Bioloog Midas Dekkers zat daar ook. Een beetje oververhit riep die dat het niet gaat om wat je er in stopt, maar om wat er uit komt. Dekkers maakte op die manier reclame voor zijn meest recente boek dat gaat over je poep. De commercie was hem belangrijker geworden dan de werkelijkheid. Want is het niet zo dat wat er uitkomt bepaalt wordt door wat je er in stopt?

Het paard achter de wagen spannen, heet het, wanneer je pas nadien kijkt hoe je zaken kunt oplossen. Voorbeelden? Achteraf gaan kijken waar het fout ging met Ajax-supporters en vuurwerk in de beterfinale. Achteraf gaan kijken hoe het komt dat mensen soms onwaarschijnlijk kwaad op de politie kunnen worden. Achteraf bekijken hoe het komt dat we percentatief met z’n allen al maar zwaarder en zwaarder worden.

Je weet toch dat die gemaskerde Ajaxieden tuig zijn? Je weet toch dat sommige agenten onwaarschijnlijk treiteren? Je weet toch dat je van vet eten dik wordt?

In dat zelfde P&W-programma zat nog een paard achter de wagen: een mevrouw van het Voedingscentrum. Die geven voedseladviezen aan Nederland en doen dat op basis van ons eetgedrag. De adviezen zijn daarom niet de beste adviezen, maar adviezen die volgens de voedingsdienst het best haalbaar zijn, gezien wat we nu al eten.

Wat een ridicule argumentatie is dat? Wij als burgers denken dat het Voedingscentrum wijze adviezen geeft en handelen daar naar. Maar het Voedingscentrum geeft dus helemaal niet de beste adviezen. Die gaat zo maar een beetje voor zich zelf bepalen welke adviezen wij aan kunnen. En intussen worden we met z’n allen dikker en dikker, terwijl we gezond denken te eten: zegt het Voedingscentrum zelf…

Datzelfde Voedingscentrum riep Avico frietjes al eens uit tot voedsel van het jaar, omdat daar minder vet in ging zitten met het bakken, dan in andere friet. En Powervoedsel is volgens het Voedingscentrum onzin, omdat niet bewezen is dat het werkt. Wij dachten dat wetenschap pas een oordeel had als iets bewezen was, maar dat ze oordeel uitstelt als iets nog niet bewezen is.

Het paard achter de wagen: dat is ook aan de hand bij alle acties die we tegenwoordig houden. We fietsen de Mont Ventoux en de Alp d’Huez op voor geld. We lopen marathons in Rotterdam en New York voor geld. We gaan de deur langs voor geld. Om kanker en ziektes aan longen, hart en vaten nieren en darmen beter te bestrijden.

Dat is allemaal aan de achterkant. Aan de voorkant serveren onze school- en bedrijfskantines een vette hap, draaien onze dorpsfeesten op bier en is er geen restaurant in de buurt die aan 200 groente per persoon komt.

Kijk, Dekkers heeft wel gelijk dat je aan je poep kunt zien of je gezond doet, maar die poep is heus wel oké als je er aan de voorkant goede dingen in je mond stopt. Daar de Alp d’Huez voor op fietsen zou veel meer zoden aan de dijk zetten.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.