dijkman klompenatelier opent demoruimte

De ruimte is broodnodig, vertelt Martin. “Tot voor kort moesten we de demoruimte nog delen met onze winkel. Hartstikke lastig als er dan tijdens een demonstratie net mensen binnen kwamen om wat te kopen. We waren simpelweg uit ons jasje gegroeid.”

Voor de bouw van de nieuwe demoruimte mochten Martin en Marijke rekenen op een Provinciale subsidie. “Klompen maken is beland op de lijst van immaterieel erfgoed”, vertelt Martin. “Er is een potje, de regeling ‘Erfgoed het Verhaal van Overijssel’, om het ambacht in stand te houden.” Begin januari werd gestart met de werkzaamheden.

De nieuwe ruimte meet ruim veertig meter en grenst aan de winkel. Naast dat de ruimte Martin alle gelegenheid biedt om demonstraties te verzorgen voor gezelschappen, zal het atelier ook een permanent onderkomen bieden aan het klompenmozaïek van de Nachtwacht. Samen met een groot aantal vrijwilligers wist Martin in 2010 dit project af te ronden. Het gaat om een replica van Rembrandts Nachtwacht met 30.000 beschilderde klompjes. Het resultaat van de monsterklus komt achter gordijnen te staan.

De uitbreiding heeft ook een ander bijkomend gevolg: in de winkelruimte zijn flink wat extra meters beschikbaar gekomen voor het assortiment klompen, souvenirs, speelgoed, decoratiemateriaal en meer. “Zo bieden we zo meteen ook een speciaal snoephoekje met ouderwets snoep”, vertelt Marijke. “Daarnaast wordt het aanbod decoratiemateriaal ook vergroot. We verkopen zo meteen vele speciale artikelen in landlevenstijl. Van hangertjes tot kransen.”

De behoefte aan extra ruimte bestond al ruim drie jaar. “Ik ben al een tijd druk bezig om het toeristisch verkeer naar Luttenberg te vergroten”, vertelt Martin. “Daartoe heb ik onder andere het Toeristisch Platform Luttenberg opgericht. Het begint zijn vruchten af te werpen. Ook de waardering voor het ambacht groeit. Steeds vaker werden we in de afgelopen jaren geconfronteerd met de beperkingen van de oude ruimte. Zat je net middenin een demonstratie, kwam er ineens een klein groepje toeristen binnen. En wat doe je dan? Nu klompen maken op de lijst van immaterieel erfgoed is beland, bleken er meer mogelijkheden te zijn. Op dit moment zijn er nog maar zes klompenmakers actief in Nederland. Om het ambacht te bewaren voor later werken wij bijvoorbeeld ook samen met de Stichting Klompenmonument en de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten. Zelf geef ik hier ook les aan iedereen die het vak wil leren. Zo meteen plagen de winkel en de demoruimte elkaar niet langer. Dat geeft ons nog veel meer mogelijkheden.”

Meer informatie op staging2.klompen.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.