d66 olst wijhe klap in gezicht kiezer

De conclusie: CDA, Gemeentebelangen Olst-Wijhe en VVD doen mee aan de vorming van een nieuwe coalitie. Daarmee staat de D66, de grootste winnaar in Olst-Wijhe, langs de kant.

“De inwoners van Olst-Wijhe waren op 19 maart heel duidelijk; zij stemden voor vernieuwing. Die stap naar voren resulteerde in het gegeven dat D66 Olst-Wijhe vanuit het niets op maar liefst drie zetels kwam. Daarmee is D66 de grootste winnaar van de verkiezingen in Olst-Wijhe. Maar die grootste winnaar doet niet langer mee aan de besprekingen over een nieuw te vormen coalitie in Olst-Wijhe, zo bleek gisteren na presentatie van het rapport van informateur Van Hijum.”

Lof vervolgt: “De reden hiervoor heeft niets te maken met inhoudelijke verschillen in programma, in opstelling, houding, of chemie, maar met onbekendheid. Omdat D66 en de mensen die de partij vertegenwoordigen nieuw zijn, worden ze aan de kant gezet. Onbekend maakt dus inderdaad politiek onbemind in Olst-Wijhe.”

D66-fractievoorzitter Maartje Lof noemt de gang van zaken een klap in het gezicht van de kiezer. “Er hebben 1.250 mensen op D66 gestemd”, zegt ze. “We zijn goed voor drie zetels, hebben nieuwe, verfrissende ideeën en worden nu afgeserveerd op onze vermeende onervarenheid. Ik vraag me af hoeveel zetels we hadden moeten winnen om wél aan tafel te mogen zitten.”

Onbegrijpelijk

Lof noemt het onbegrijpelijk dat twee verliezende partijen en een kleine winnaar (GB + 1 zetel) nu de gesprekken verder voeren. “Dit doet de verkiezingsuitslag geen recht. Ik vind het heel erg jammer voor Olst-Wijhe dat we – voorlopig – langs de kant staan want we hadden goed plannen over de verkeersveiligheid in Olst, over vergroening en duurzaamheid in Olst-Wijhe en over de decentralisaties in de zorg die volgend jaar op ons afkomen. Ik vind dat met name het CDA lijdt aan koudwatervrees: we mogen dan nog onbekend zijn, gezien de verkiezingsuitslag zijn we bij de inwoners zeker niet onbemind! We hebben bovendien goede wethouderkandidaten en zijn ervan overtuigd dat we als nieuwe raadsleden snel in onze rol kunnen groeien. Bovendien kunnen we terugvallen op de know how en expertise van het landelijk bureau van D66. Die extra zekerheid heeft niet elke partij die nu aan tafel zit. En met de grote veranderingen die op ons af komen, zou dat nog wel eens een groot risico kunnen zijn.”

Lof benadrukt dat D66 er klaar voor is om deel te nemen in een coalitie, mochten de partijen er tijdens de coalitiebesprekingen niet uitkomen. “We zullen sans rancune het beste uit onszelf halen om Olst-Wijhe die vernieuwing te geven die de kiezer wil. In een coalitie of daarbuiten!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.