bnn en hvnl naar recordpoging chuck

Dit wordt het hoogtepunt van een feestelijke dag bij Stuntcamp want op 5 april viert Stuntcamp haar eenjarig bestaan.

Het BNN-programma De Social Club stuurt presentatrice Gwen van Poorten naar Raalte. Zij gaat rond 17.30 ook zelf een stunt uitvoeren, misschien wel vuur.

In een poging om de wereldrecords te verbreken laat Chuck Borden zichzelf twee keer in de brand steken. De twee records die hij wil verbreken zijn ‘Longest duration in a full body burn’ (het langst in brand staan) en ‘Longest run in a full body burn’ (het verst rennen in brand) beide zijn vuurstunts zonder gebruik van extra zuurstof.

“Ik hou van spannende uitdagingen, dat is ook de reden waarom ik dit vak gekozen heb,” aldus Chuck Borden. “Dertig jaar geleden kreeg ik de kans om stunts te doen voor films en hoewel het een bumpy road is geweest, geniet ik nog steeds van iedere klus.” Chuck is al 30 jaar stuntman, stuntcoördinator en second unit director en heeft aan zo’n 400 films en tv programma’s meegewerkt. Onder die films en programma zijn titels al Eraser, Independence Day, Scream 3 en dertien seizoenen Star Trek Star Trek the Next Generation, Deep Space 9 en Voyager.

Het huidige Guinness record ‘het verst rennen in brand’ staat op 153 meter en het ‘langst in brand staan’ op maar liefst 5 minuten en 41 seconden. “Het begon eigenlijk een beetje als een grap,” zegt Chuck. “We begonnen erover te praten en voor we het wisten was het goed gekeurd door Guinness Book of World Records. Hoewel ik toch wel nerveus ben, heb ik er alle vertrouwen in dat me dit gaat lukken,” aldus Chuck. Hoe het is om in brand staan heeft Chuck talloze keren ondervonden, voor film- en televisiewerk maar ook vaak om een slachtoffer te simuleren tijdens brandweeroefeningen.

De huidige recordhouder, Oostenrijker Joe Tödtling, zal tijdens de stunt aanwezig zijn. “Het wordt een internationaal gebeuren,” volgens Karin Borden, director van Stuntcamp. Collega’s van Chuck uit de stunt wereld komen vanuit Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zweden, Ierland en natuurlijk Amerika, om hem bij deze poging aan te moedigen.

“We hebben er zin in en we zijn benieuwd of hij de records gaat verbeteren”, zegt Karin. Vooralsnog is het de bedoeling dat zij haar man straks in brand zal steken voor zijn vuurstunts.

Een vereiste van Guinness is dat de tijden officieel gemeten worden door ervaren tijdwaarnemers, Edwin Ophof (eigenaar van Vital Centre) en Gerard Oosterlaar (Höllenboer en officieel KNVB-scheidsrechter) zullen de tijd opnemen en toezien dat de Guinness regels nageleefd worden.

Het evenement vindt plaats bij Stuntcamp in Raalte, een tot soundstage omgebouwde loods waar groepsuitjes georganiseerd worden en volwassenen en kinderen kunnen ervaren hoe het is om stuntman –vrouw voor een dag te zijn. Naast de vuurstunts is er allerlei vermaak voor de bezoekers met onder andere stuntshows en stuntdemonstraties, showdansteam Emote van RGV Kwiek, Kung Fu demonstratie, rodeostier, bezoekers kunnen door een brandend venster springen en filmgevechten leren. Gezellige muziek, bar en snackbar open.

Stuntcamp opent de deuren om 17.00 uur voor het publiek, om 17.30 uur gaan ze van start met de eerste stuntshow. Zodra het begint te schemeren zal de grote stunt ‘het langst in brand staan’ van start gaan. In het donker zal het er spectaculair uitzien. Stuntcamp bevindt zich aan de Overkampsweg12A in Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.