willen jullie meer of minder sabine

Een plekje in de raad neemt Uitslag echter niet in. Waarom? Omdat ze de tijd niet heeft. Ze beweert dat ze vooraf al duidelijk had aangegeven dat ze enkel fungeerde als lijstduwer. Als lijstduwer op plek 13 van de kieslijst die uit 21 personen bestaat? Had CDA Olst-Wijhe dan nog acht lijstduwers op de kieslijst staan?

Als vooraf duidelijk was dat Uitslag geen zitting in de gemeenteraad zou nemen, dan had het CDA dat vooraf duidelijk moeten communiceren. Sterker nog: Misschien had ze zich wel helemaal niet verkiesbaar moeten stellen. Hoe kun je je nou verkiesbaar stellen als je helemaal niet verkiesbaar bent? Het valt de burger simpelweg niet uit te leggen.

Als je verkiesbaar bent, beloof je de kiezer (bij voldoende stemmen) om je kennis en kunde ter beschikking te stellen aan het gemeentebestuur. We hebben de verkiezingen nog geen vijf dagen achter de rug en de eerste belofte is al gebroken. Nota bene door een van de twee grootste partijen uit Olst-Wijhe. Een valse start van een nieuwe raadsperiode.

En de twee grootste partijen? Ja, want CDA en GB Olst-Wijhe zijn allebei even groot met vier zetels. Wat zou er gebeurd zijn als Uitslag niet verkiesbaar was? Misschien was Gemeentebelangen dan wel de grootste partij van de gemeente Olst-Wijhe geworden. Een zetel meer zou een heel andere uitgangspositie voor de coalitieonderhandelingen betekenen.

Naast kiezersbedrog (ja, we nemen het woord gewoon in de mond) is het dus ook je reinste competitievervalsing. Zonder Sabine was Gemeentebelangen de grootste geworden en had het CDA een nog grotere tik op de vingers gekregen. Misschien was de partij dan wel van vijf naar drie zetels gegaan. Een heel andere uitgangspositie voor de onderhandelingen over de coalitie, want met drie zetels was het CDA even groot geworden als D66, PvdA en VVD.

De teleurstelling van de kiezers is donders goed te begrijpen. De commotie ook. Eens in de vier jaar heb je de mogelijkheid om je uit te spreken over het gemeentebestuur. Als je tijdens die ene mogelijkheid ook nog besodemieterd wordt, dan begrijp je direct weer heel goed waarom de burger nooit naar raadsvergaderingen komt.

CDA Olst-Wijhe nam in de campagne de kreet ‘Met elkaar, voor elkaar’ in de arm. Was het nou zo’n moeite om daar drie woorden aan toe te voegen? ‘Met elkaar, voor elkaar, maar zonder Sabine’. Dan hadden we nu dit geflikker niet gehad.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.