wat voegt groen links toe dan

Maar erg veel is Raalte er tot op heden nog niet mee opschoten vindt Mulders: “Raalte Duurzaam 2020 was een fiascobeleid. Er is gewoon helemaal niets van uitgevoerd. Dan maar Raalte Duurzaam 2050, vorig jaar verheven tot het gemeentebeleid. De ambtenaar die daarmee belast wordt moet nog geboren worden. De wethouder die daarvoor verantwoordelijk wordt, maakt nog mee dat het Nederlandse aardgas op zal zijn.” En de aardgas gáát op. “Waar mogelijk dus decentraal in je eigen energiebehoefte voorzien.”

“We gaan duurzaamheid in alle beleid van de gemeente Raalte naar voren laten komen. Zorg, wonen, werken, mobiliteit, noem maar op. Geen nieuwe woonwijk omdat de bouw aan werk geholpen moet worden, maar bijvoorbeeld wel voor jonge gezinnen in de dorpskernen omdat dat ook de leefbaarheid ondersteunt. Maar bij nieuwbouw wel minimaal één dakhelling voor zonnepanelen op het zuiden. Dat levert in tien jaar 50.000 vierkante ruimte voor zonnepanelen op. Bomen horen in de woonomgeving. Openbaar groen is een plaats voor biodiversiteit. Meer weidebloemen in het gemeentegroen en langs de wegen. Daar voelen inwoners zich beter bij.”

“In de huidige coalitie en bij de wethouders vind ik eerder een alibi in het beleid voor duurzaamheid 2050 dan enthousiasme. En dat terwijl je ook met weinig overheidsgeld heel veel kunt realiseren. Als je wilt tenminste. In mijn wijngaard aan de Tolhuisweg snoeien we slim, zodat de druiven minder last van schimmels hebben. Een torenvlak broedt er en schrikt vogels af die het op het fruit voorzien hebben. De windmolen (mijn naam is niet voor niets Mulders) levert zo’n 3000 kWh per jaar. En de leemkachel houdt het woonhuis warm. Met drie bijenkasten hebben we ruim 60.000 werknemers en zijn daarmee een van de grootste werkgevers van Overijssel. We zorgen ook goed voor onze bijen door diversiteit in de ondergroei en variatie in de fruitbomen die stuifmeel leveren. Appels worden verwerkt tot ‘Appelchips gedroogd met tegenwind’. Alweer komt hier naar voren dat duurzame energie ook leuk kan zijn. Thuis zijn we al een heel eind op weg. Ik gun Raalte ook die inspiratie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.