vierjaarlijks hoogtepunt van lokale democratie

Sinds de vorige verkiezingen is er veel gesproken tussen vertegenwoordigers van de gemeente en het bedrijfsleven. Tevens zijn allerlei besluiten genomen die een stap voorwaarts betekenen voor het ondernemersklimaat in de gemeente Raalte. Toch kun je als ondernemer nergens beter je invloed laten gelden als tijdens de vierjaarlijkse verkiezingen voor de gemeenteraad. ‘Ik zou zeggen: koester de dag dat je mag kiezen. Als burgemeester en democraat vind ik het een feestdag voor de lokale democratie’, aldus burgemeester Piet Zoon.

‘Nee’, is het stellige antwoord van de burgervader op de vraag of hij zich wil uitspreken over een opkomstpercentage in ‘zijn’ gemeente. Wel is in het voortraject alles uit de kast gehaald om de opkomst te bevorderen. Dat varieert van acties op sociale media richting jongeren die voor het eerst mogen stemmen tot speciale opnames bij RTV Raalte. ‘We willen zo breed mogelijk bewustwording creëren. Niet alleen ingaan op het belang om te stemmen, maar ook op het praktische feit dat de stembussen tot 21.00 uur zijn geopend.’

Zoon ziet de komende verkiezingen als een belangrijk ijkpunt voor de plaatselijke politici en bestuurders. De ondernemer kan zich uitspreken over de afgelopen vier jaar, waarin veel moest worden bezuinigd, maar toch ook veel is gerealiseerd. Er zijn mooie resultaten behaald met de bedrijventerreinen De Zegge (Raalte) en ’t Zeegsveld (Heino) en het aanbestedingsbeleid. Bovendien wordt er momenteel hard gewerkt aan het ondernemersfonds.

Anderzijds is er natuurlijk de vraag hoe de diverse partijen de komende periode aanvliegen. ‘Er valt wel wat te kiezen’, stelt hij enigszins eufemistisch. ‘De nieuwe raad krijgt te maken met de opdracht om 2,5 miljoen euro te bezuinigen. Het is dus interessant om te zien hoe de partijen dat gaan oppakken.’

Sociale touch

De eerste burger van Raalte is er van overtuigd dat zich 19 maart vele ondernemers zullen melden bij de stembureaus. ‘Als je inwoner van en ook nog eens ondernemer in de gemeente bent, zorgt dat voor extra betrokkenheid. Overigens hebben we hier helemaal geen klagen over de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijfsleven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote succes van het Werkgeverspunt en een activiteit als de Techniekdag’, aldus Zoon die van mening is dat het sociale ondernemen steeds belangrijker gaat worden. ‘De gemeenten krijgen op dit terrein steeds meer verantwoordelijkheid en we hebben het bedrijfsleven nodig om het te realiseren. Het motto voor de komende jaren wordt: streven naar een winstmarge met een sociale touch.’

De burgemeester grijpt graag de gelegenheid aan om zijn trots over de Raalter ondernemers uit te spreken. ‘Laatst was ik in Limburg en dan zie ik dat Veenhuis daar aan het werk is. En Van Merksteijn blijkt zelfs verantwoordelijk te zijn voor de gele buizen in de schaatshal van Sochi. We willen hier niet naast de schoenen lopen, maar soms mogen we die bescheidenheid best eens laten varen. Be good and tell it!’

Hoewel het politiek manifest van de ondernemersverenigingen wellicht anders doet vermoeden, is hij van mening dat de ondernemers door de bank genomen best tevreden zijn over hun gemeente. ‘Maar, ik wil mijn ogen zeker niet sluiten voor de dingen die wij als gemeente beter kunnen én moeten doen’, aldus Zoon die de ondernemers graag oproept om op 19 maart na afloop van de stembusgang (na 21.00 uur) naar het gemeentehuis te komen om live de onofficiële uitslag mee te maken.

Alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte is te vinden op de website staging2.raalte.nl/raaltekiest

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.