verkiezingsposters sp

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. De Socialistische Partij is aan de beurt.

Waar de lokale PvdA en VVD uitblinken in typografische statements die naadloos aansluiten bij de partij-ideologie, doet de lokale Socialistische Partij er nog een schepje bovenop. ‘Less is more’ is in ontwerpersland een gewaardeerd uitgangspunt. Toch bekruipt me bij dit pamflet het gevoel van ‘mag het ietsje meer zijn?’

Welgeteld twee letters lezen we: een S en een P. Het is wat het is en leidt niet af van de zeer minimaal gestileerde tomaat die de partij tot beeldmerk heeft verheven. Waar de PvdA inmiddels is afgestapt van de roos, zweren de socialisten nog steeds bij de tomaat.

De tomaat is een geweldige vondst en staat symbool voor protesteren. Vroeger hadden we het schavot om mensen publiekelijk boete te laten doen en mochten we lekker met rotte tomaten gooien. Tegenwoordig is de tomaat een metafoor voor ‘interumperen’. Tedje van Es vroeg in 1980 al aan partijleider Jacobse wat dat waren: ‘interim’ peren. Het antwoord luidde: “tijdelijke peren die men naar de spreker gooit, zeg maar ‘mondelinge tomaten’“. De ontwerper van het beeldmerk van de SP heeft zich ongetwijfeld door de Tegenpartij van Koot en Bie laten inspireren tot dit grafische hoogstandje.

Maar wat schiet de lokale Socialistische Partij hiermee op? In kleine letters staat er nog ‘100% sociaal’, als een soort keurmerk. Alsof het partijprogramma hierop is getoetst en goedgekeurd.

Eindoordeel: de lokale afdeling van de SP onderkent de virtuositeit van een van de allerbeste logo’s die er de laatste jaren in politiek Nederland zijn ontworpen. Blijkbaar voert de lokale partij exact dezelfde politiek als de moederpartij in Den haag en was het niet nodig om lokale accenten te leggen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.