verkiezingsposters onder de loep vvd

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. We gaan verder met lijst 3: VVD.

In tegenstelling tot het CDA en Gemeentebelangen kiest de VVD Raalte er voor om het landelijke beleid te volgen: geen namen van lokale lijsttrekkers, laat staan foto’s. De vormgeving van de posters is geheel volgens de huisstijl van de landelijke VVD zoals we die al jaren kennen. Je kunt het mooi of lelijk vinden: het is herkenbaar en duidelijk. Een van de belangrijkste voorwaarden voor goede communicatie.

De teksten op de VVD-posters zijn steevast ongezouten populistische one-liners. Rechtse praat waar het individualisme vanaf straalt. Niks geen ‘oog voor elkaar’ of ‘samen’: ‘not in my backyard’ is de toon van alle VVD-uitingen. Dit doen ze al jaren in heel Nederland en het succes ervan is bewezen gezien de verkiezingsuitslagen.

In de gemeente Raalte probeert de VVD de kiezer te verleiden met de tekst ‘Je eigen huis is geen spaarpot voor de gemeente’ en ‘Minder regels, lage lasten’. In Rotterdam trok de VVD veel aandacht met de tekst: ‘In Rotterdam spreekt men Nederlands’. Het heeft de lokale VVD-leiding in Raalte niet kunnen verleiden tot de tekst: ‘In Roalte proat wulle plat’. Had best gekund, toch? Misschien ook wel omdat het VVD-electoraat in Raalte nou juist níet per definitie plat praat.

Eindoordeel: De campagne van de VVD is uit communicatie-perspectief van hoog niveau. Goed leesbaar en het laat inhoudelijk aan duidelijkheid niets te wensen over. Als kiezer weet je precies waar je aan toe bent. In tegenstelling tot de eerder besproken posters van het CDA en Gemeentebelangen durft de VVD keuzes te maken. In de wetenschap dat ze hiermee potentiële stemmen trekken maar ook kunnen verliezen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.