verkiezingsposters onder de loep pvda

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. Na het CDA, Gemeentebelangen en de VVD zijn we aangekomen bij de Partij van de Arbeid.

Net als de VVD heeft de campagneleider van de lokale PvdA geadviseerd geen portret van de lijsttrekker af te drukken op de poster. Als er geen ‘plaatje’ of naam op de poster staat worden we niet afgeleid en krijgen de letters die er wél op staan alle aandacht.

Net als de collega’s van de Raalter VVD heeft de PvdA alleen voor een ‘slogan’ gekozen: ‘SAMEN STERK in onze 9 kernen’. Een typisch staaltje compromis-politiek waarin de landelijke moederpartij ook uitblinkt. Geen keuzes maken want deze slogan is een compromis tussen ‘Samen gaan voor kansen’ (Raalter CDA) en ‘goed in alle kernen’ (Gemeentebelangen). Het lijkt er op dat de lokale PvdA op de hoogte was van de plannen van de concurrenten en heeft zitten broeden op een kreet om twee vliegen in één klap te kunnen slaan. Zoals zo vaak blijkt ook hier weer dat keuzes maken een vak apart is.

Als klap op de vuurpijl lezen we, in kleinere letters, nog een oproep om vooral te gaan stemmen: ‘STEM 19 MAART’ staat er in hoofdletters boven de witte letters PvdA. Het lijkt erop dat de arbeiderspartij al tevreden is wanneer de kiesgerechtigden überhaupt naar de stembus gaan. Of is er bedoeld: ‘Stem 19 maart PvdA’? Ook dat is dankzij de typografie (hiermee kan de ontwerper bepaalde accenten aanbrengen) niet duidelijk.

Eindoordeel: Waar de campagne van de VVD naadloos aansluit bij de populistische wijze van politiek voeren van deze partij, is het ook de PvdA gelukt haar identiteit grafisch perfect vorm te geven: het ultieme compromis. Op 19 maart zal blijken of de Raalter kiezer net zoveel moeite heeft met kiezen als de lokale PvdA.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.