verkiezingsposters onder de loep gb raalte

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. Na het CDA gaan we verder met lijst 2 van de gemeente Raalte: Gemeentebelangen.

Het eerste dat opvalt aan de verkiezingsposter is het grote gele vlak. Geel en zwart zijn natuurlijk de kleuren van de gemeente Raalte. In tegenstelling tot het CDA koos de campagneleider van Gemeentebelangen er niet voor hun lijsttrekker beeldvullend te plaatsen. Maar er blijft behoorlijk wat ruimte over voor de vrijstaand gemaakte (‘uitgeknipte’) Wout Wagenmans.

De huidige wethouder kijkt joviaal en zelfverzekerd in de camera. Ik laat me niet gek maken, lijkt hij te zeggen. Waar zijn collega-lijsttrekker Elly van Steen vriendelijk maar gereserveerd glimlacht, straalt het enthousiasme bij Wout er van af: ‘ik heb er weer zin in!’

De verkiezingsslogan waarmee Gemeentebelangen de twijfelende kiezer over de streep denkt te trekken luidt: ‘Sterk in alle kernen’. Hiermee mikt de partij op een heel erg brede doelgroep: alle kiesgerechtigden van alle kernen. Voor een lokale partij is dat natuurlijk niet zo vreemd.

Den Haag is ver verwijderd van Raalte en al het geharrewar onder de Haagse kaasstolp heeft weinig te maken met de lokale problematiek. Met de overheveling van overheidstaken naar de gemeente op het gebied van de zorg gaat dit de komende jaren drastisch veranderen. Het is onduidelijk of Gemeentebelangen een linkse, rechtse of middenrol vervult bij de uitwerking van die taken. Of ‘kansen’ zoals Elly van Steen van het CDA deze aanstormende problemen zal omschrijven.

Eindoordeel: Gemeentebelangen wordt vertegenwoordigd door een vrolijke oom die aan het eind van een bruiloft zijn overhemd half uit de broek heeft hangen en met natte oksels enthousiast aansluit in de polonaise. Of hij de volgende dag nog exact weet wat hij allemaal heeft gezegd, geroepen of gezongen is te betwijfelen. Maar je kunt hem er goed bij hebben. Bovendien is Wout de enige wethouder die zijn termijn de afgelopen vier jaar heeft volbracht. In de gemeente Raalte is dat een prestatie van formaat en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.