Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.
Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. Net als Lokaal Alternatief weer een groen wit affiche: D66.
Het affiche van D66 Raalte gaat geheel uit van Terlouw als stemmentrekker. ‘Stem Terlouw’ staat er met grote witte letters op een groen vlak. Daarboven, een stuk kleiner, een portret van Terlouw en het logo van D66 met daarnaast de tekst ‘Raalte’.
Voor veel kiesgerechtigden zal de naam Terlouw in combinatie met D66 direct associaties oproepen met voormalig D66-minister Jan Terlouw. Naast Hans van Mierlo een van de kopstukken uit het verleden van de landelijke partij. Ik was dan ook verbaasd want ik wist niet dat Jan Terlouw, naast schrijver van (kinder)boeken weer een comeback in de lokale partijpolitiek had gemaakt. Nadere bestudering van het portret van de Raalter Terlouw leert dan ook dat deze helemaal niet lijkt op de echte Terlouw van D66. Of zou het hier om de zoon van Jan gaan? Een en ander wekt onnodige verwarring op bij de potentiële kiezer waarvan je niet mag verwachten dat hij de (plaatselijke) politiek op de voet volgt. Maar ja, de lijsttrekker van de Raalter D66 heet nu eenmaal ook Terlouw, dus wat moet je dan?
Deze vraag is ook bij de D66 in Raalte gesteld want daarom hebben ze nog een affiche gemaakt. Hierop staat niet die verwarrende naam Terlouw en ook geen portret van de goede man. Op het tweede affiche van D66 staat louter de slogan ‘Nu vooruit D66’. Omdat deze tekst over maar liefst drie regels is geplaatst, lijkt er te staan: ‘Nu, vooruit D66’. Alsof ze willen zeggen dat het de hoogste tijd wordt dat D66 eindelijk eens vooruit gaat.
Maar je kunt hem ook anders interpreteren. Zo van: ‘Nu, vooruit, dan maar D66.’
Eindoordeel: een partij die zelfs niet tussen haar eigen affiches kan kiezen, maakt het de kiezer wel heel lastig. Bovendien hinken de keuzes die er op beide affiches zijn gemaakt op meerdere gedachten. In het meest positieve geval zou je dit als ‘genuanceerd’ kunnen omschrijven: niet wit en niet zwart maar iets er tussen in. Laat dat nu prachtig aansluiten bij de koers die de landelijke moederpartij vaart.
Meer foto's
