verkiezingsposters onder de loep cda

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. We beginnen met lijst 1 van de gemeente Raalte: het CDA.

Een vriendelijke dame kijkt ons aan vanaf de poster. Onder de foto staat ‘Elly van Steen Nr 1’. Dat rijmt.

Mevrouw van Steen staat prominent op de poster: de foto beslaat het gehele formaat. Het CDA maakt hiermee duidelijk dat Van Steen de stemmen moet gaan trekken.

Ze heeft zich goed voorbereid voor de fotograaf: netjes gekapt en de lippen gestift. Dit is een ideale schoonmoeder die het beste voor heeft met haar schoonzoon.

De slogan waarmee de CDA in Raalte de kiezer over de streep wil trekken luidt: ‘Samen gaan voor kansen!’ Dit is te lezen boven de naam van Elly.

Dat uitroepteken geeft dit voornemen een frisse en voortvarende ‘schwung’ mee. Taalkundig gezien is de kreet ‘samen gaan’ tenenkrommend maar inmiddels helaas gemeengoed. Onze Olympiërs ‘gingen’ ook voor goud. Bedoeld wordt iets anders: het CDA wil kansen benutten. Om welke kansen het gaat, wordt niet duidelijk. Als een politicus het trouwens over ‘kansen’ heeft, moet je op je hoede zijn. Hij bedoelt dan ‘problemen’, maar dat bekt niet zo lekker. Net zoals achterstandswijken door politici ‘prachtwijken’ of ‘krachtwijken’ worden genoemd.

Eindoordeel: het CDA in de gemeente Raalte is je buurvrouw die tijdens je vakantie op je huisdier past en wanneer je weer terugkomt belangstellend vraagt of je het leuk hebt gehad. En, als je lang genoeg weg bent geweest, heeft haar man je gazon gemaaid. Daar kun je er niet genoeg van hebben.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.