verkiezingsposters lokaal alternatief

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. We zijn inmiddels aanbeland bij lijst 6: Lokaal Alternatief.

Het meest opvallend aan het pamflet van Lokaal Alternatief is wel het feit dat het maar in drie van de negen dorpen in de gemeente Raalte is te zien. Heino, Laag-Zuthem en Lierderholthuis zijn de dorpen van de voormalige gemeente Heino en tevens de doelgroep van Lokaal Alternatief.

Dat de partij nog met weemoed naar de tijd van de ‘eigen gemeente’ terugkijkt is goed te zien aan de kleuren van het affiche: groen, wit en zwart. Ook is er een klavertje te zien. Dat was een onderdeel van het gemeentewapen van Heino. On top of that zorgt de witte baan in het midden van het groene vlak voor een opvallende gelijkenis met de T-shirts van v.v. Heino, de grootste vereniging van Heino. Met deze beeldtaal speelt de partij in op de lokale sentimenten die nog leven onder veel inwoners van Heino.

De verkiezingsleus doet er nog een schepje bovenop: ‘Hart voor Heino!’. Hiermee positioneert Lokaal Alternatief zich als een ‘one issue partij’: het is Heino voor en Heino na. Lokaal Alternatief, de naam zegt het al: een alternatief voor die andere lokale partij Gemeentebelangen. Een alternatief dat alleen voor Heino is bedoeld. De keuze is helder en duidelijk. De kiezer weet precies waarvoor deze partij staat.

Op dit pamflet ontbreken de portretten van de roergangers Egbert den Daas en Dick Buitenkamp. Lokaal Alternatief vindt, net als SP, PvdA en de VVD, de partij belangrijker dan ‘de poppetjes’.

Eindoordeel: Het affiche van Lokaal Alternatief geeft door het kleurgebruik, symboliek en het heldere standpunt luid en duidelijk aan waarvoor ze staat. Het feit dat de affiches alleen in de oude gemeente Heino zijn opgehangen geeft aan dat de partij ook niet verwacht buiten haar ‘grondgebied’ stemmen te trekken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.