verkiezingsposters 1 voor allen

Op verschillende strategische locaties in de gemeente duiken de verkiezingsborden op. Grote grijze borden die inmiddels geheel zijn volgeplakt met affiches van politieke partijen die de kiezer willen verleiden hun stem op hen te gaan uitbrengen.

Wat is er eigenlijk te lezen op die posters en in hoeverre slagen de partijen er in zich voldoende te profileren? Salland Centraal stuurde communicatiespecialist Maarten Metz van Ontwerpbureau Lood op pad om de verschillende ‘pamfletten’ te beoordelen. Als voorlaatste uit de serie bespreken we de poster van lijst 8: 1 voor Allen.

Op dit pamflet is heel veel geprobeerd te communiceren. Allereerst valt de dwingende hoofdtekst op: ‘Het KAN en MOET anders!’ Typografisch kan het niet op: behalve hoofdletters worden de woorden ‘kan’ en ‘moet’ ook nog eens onderstreept. Waar de VVD haar oneliners vet onderstreept, trekt deze partij echter een twijfelachtig streepje.

Wat er anders kan en moet wordt op de regel daaronder uitgelegd: ik – jij – WIJ Lijst 8. Of toch niet? ‘Het’ kan en moet anders, met ‘het’ kan niet hetzelfde worden bedoeld als met ik – jij – WIJ. Het laatste is dan weer met hoofdletters geschreven. Blijkbaar vind deze partij het ‘wij-gevoel’ belangrijk.

Maar de campagneleider van lijst 8 heeft nog meer ijzers in het vuur. Maar liefst drie portretten mét bijbehorende namen zien we onder de slogan. En daaronder de kreet ‘1 voor Allen’, bekend van de drie musketiers en weer aanlsuitend bij het ‘wij-gevoel’.

De associatie met de drie musketiers wordt benadrukt door de drie foto’s van de beoogde raadsleden. Het is niet helemaal duidelijk maar aan de achtergrond te beoordelen zijn de drie gezamenlijk op de foto gegaan ofschoon ze wel een beetje vreemd naast elkaar staan. Alsof het drie losse foto’s zijn die aan elkaar zijn gemonteerd. Stralend middelpunt is Adelina Mjaku, een exotische naam voor de gemeente Raalte, te midden van twee ernstig kijkende mannen die duidelijk wat ouder zijn dan Adelina. De partij hoeft zich in ieder geval geen zorgen voor de toekomst te maken.

Eindoordeel: De tekst ‘Het kan en moet anders’ zou ik aan de campagneleider van deze partij willen aanbevelen wanneer het gaat over dit affiche. Alle onderdelen van de poster hangen als los zand aan elkaar en het wordt de kiezer volstrekt niet duidelijk waarom Lijst 8 haar stem zou verdienen. Ridder d’Artagnan zou zich omdraaien in zijn graf wanneer hij zou weten dat zijn lijfspreuk voor deze poster is misbruikt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.