verkiezingen ga toch stemmen

“Er zijn veel manieren om actief in de gemeente te zijn, als politicus of als burger. Slechts één keer in de vier jaar krijg je de kans om de samenstelling van de gemeenteraad te bepalen.” Duidelijke taal van burgemeester Ton Strien. We spraken met de burgemeesters van Raalte en Olst-Wijhe op de gemeentegrens van beide gemeenten af. De argumentatie om mensen te activeren om hun stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dreigt in clichés te vervallen. Toch benadrukken beide burgervaders het belang van de verkiezingen.

“Je bent als kiezer niet wettelijk verplicht om te gaan, maar ik vind dat je wel moreel verplicht bent om te gaan stemmen. Elders in de wereld snakken mensen naar meer rechten, wij moeten dat recht benutten omdat we het hebben,” benadrukt Strien. “Ik stel vast dat we heel hardwerkende raadsleden hebben. Er zijn allerlei mogelijkheden om met hen in contact te treden. Sterker nog: Raadsleden zijn nog nooit zo toegankelijk geweest als nu. Laten we elkaar dus niet wijsmaken dat we elkaar niet kunnen spreken.”

Piet Zoon is het roerend met Strien eens: “Als je niet gaat stemmen, laat je de kans liggen om invloed uit te oefenen. Hoe hoger de opkomst bij de verkiezingen, hoe beter gelegitimeerd je de gemeenteraad kunt sturen.”

Strien: “Er komt steeds meer op gemeenten af. Met de verkiezingen kunnen we samen verantwoordelijkheid nemen voor de lokale democratie. Daar heb je een goede gemeenteraad voor nodig, die goed is gelegitimeerd. Een lage opkomst betekent dat we ver van het ideaal van de democratie komen. Ik wil een moreel beroep doen: Stel je als verantwoordelijk burger op die meehelpt de democratie draaiende te houden.”

“Ik heb maar een boodschap, in dit land waar je alles mag zeggen,” besluit Piet Zoon. “Ga toch stemmen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.