stromeester rens meer zuurstof met stro

Stromeester Rens geeft deze week een eerste workshop strobalen bouwen bij ’t Natuurlijk Huus. Daarna kun je het zelf. Als je volgende maand een keer zin hebt als vrijwilliger mee te werken, stuur gerust een mail naar ’t Natuurlijk Huus. Rens Borgers over stro als bouwproduct:

“Het mooie van stro is natuurlijk dat het lokaal geteeld kan worden en dus zou het in principe bij de buurman geproduceerd kunnen worden. Dat scheelt transport en dus CO2 uitstoot. Bij de groei van het graan wordt er door de fotosynthese van de plant CO2 opgenomen uit de lucht en omgezet in zuurstof. Verder komt alleen de tractor nog een keer langs om de balen te persen en rijdt er een keer een platte wagen langs om het stro naar de opslag te rijden. Die opslag – als je het een beetje slim plant – kan al de bouwlocatie zijn.

En dan hebben we het alleen nog maar over stro als bouwmateriaal. Als je het een keer als isolatie hebt geplaatst, gaat de CO2-reductie alleen maar verder. Langjarig. Want stro heeft zeer goede warmte-isolerende eigenschappen.

De CO2-uitstoot door huishoudens is ongeveer 32,4 miljoen ton per jaar. Dat kan omlaag met stro. In vergelijk met metselwerk geeft stro in productie, transport en gebruik een besparing van maar liefst 18 miljoen ton CO2. Zoals mijn moeder zei: “Alle beetjes helpen…”

Bij iedere keus die je maakt doe je mee aan die kleine beetjes. En bepaal je mee hoe de wereld er over honderd jaar uit ziet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.