schoorlemmers reizen verder op filipijnen

Jo en Truus Schoorlemmer van het Heetens Hulpcentrum Filippijnen zijn vijf weken in Filipijnse provincie Leyte geweest om te helpen. Het land ligt namelijk nog steeds in puin na de verwoestingen die Tyfoon Haiyan heeft aangericht. Ze hebben deze keer medicijnen en schoolspullen naar de provincie Leyte gebracht. Daarnaast hebben ze geholpen met het herbouwen en inrichten van ziekenhuizen en medische centra.

De Schoorlemmers hebben weinig vooruitgang gezien in hun tijd in Leyte. “Na 5 weken intensief onder de slachtoffers van de tyfoon Haiyan gewerkt te hebben en aan 28000 gezinnen allerlei goederen te hebben uitgedeeld, valt het afscheid zwaar omdat we nog zoveel voor de mensen hadden willen doen, want er is immers nog zoveel te doen. Op de vraag of we vooruitgang hebben gezien, moeten we helaas tot onze grote teleurstelling mededelen, dat daarvan nagenoeg geen sprake.”

“Dankzij de goede contacten van de burgemeester van Javier heeft de gemeente Javier zoveel goederen ontvangen en zijn er verschillende instanties die mee willen werken aan de wederopbouw van Javier. Dit echter in tegenstelling tot zoveel andere gemeenten, waarvan de burgemeester niet zoveel contacten met de buitenwereld heeft en dus niet die steun krijgt, die men zo hard nodig heeft”, schrijven Jo en Truus

Afgelopen week stond er in de landelijke krant een foto van een vernield huis, dat vlak aan de weg van Javier naar Tacloban staat en waarbij een vrouw treurde,omdat men nog geen enkele steun had ontvangen. “Steun die zo hard nodig is en niet op langere termijn maar nu en liefst zo gauw mogelijk, want de mensen zitten nog steeds in tenten en of hutten met een zeil er over heen tegen de regen. Nu de droge periode aanbreekt met hoge temperaturen, worden de mensen gebakken onder dat zeil en in die kleine tenten, waar je amper overeind kunt staan, is het een bakoven. Om over de scholen, die nagenoeg allemaal dakloos zijn, maar te zwijgen.”

Het grote probleem is geld om de wederopbouw te kunnen laten plaatsvinden, er is namelijk geen toevoer van materiaal en wat er is voldoet op geen enkele wijze aan de bouweisen. Er worden nu golfplaten geleverd zo dun, dat je ze met een gewone schaar door kunt knippen of zelfs met de hand kunt scheuren.

“Natuurlijk vanuit het Heetens Hulgoederen Centrum Filipijnen zijn er 3 containers met hulpgoederen gestuurd, waarmee de mensen enorm blij waren en een enorme steun voor de mensen was. De vele kleren, voedsel,schoeisel en gereedschap gaven de mensen in Javier een enorme steun in de rug om zelf aan de wederopbouw te werken. Daar zijn langs de wegen alle vuilnis en andere resten van de tyfoon opgeruimd en is men weer druk bezig op de rijstvelden en kokosnootplantages om daar de omgewaaide bomen in planken te zagen voor de bouw van nieuwe huizen.”

“Het is onvoorstelbaar te zien hoe blij de mensen waren met nieuwe kleding en schoeisel uit Nederland, want buiten de kleren, die men aan had , waren alle kleren en huishoudraad verdwenen. Zelfs tijdens de laatste dag van het uitdelen van kleren onder een stuk zeil, want het regende met bakken uit de lucht, kwamen mensen door de rivier lopen tot hun middel om maar kleren te krijgen. Dat te zien, geeft je de moed om nog dagen door te gaan, maar aan alles komt een eind, want alle goederen waren uitgedeeld, maar dat kun je helaas van de ellende bij de slachtoffers van de tyfoon Haiyan niet zeggen.”

De inwoners zijn bang dat het geld dat in Nederland niet op de goed plek terecht komt. “We hebben hier inmiddels vernomen, dat giro 555 43 miljoen euro heeft opgebracht en dat men dat heeft verdeeld onder vijf organisaties. Welke is echter niet bekend. De mensen hier zijn zeer benieuwd daar naar, want men vreest hier dat er wel eens veel op de verkeerde plaats terecht kan komen. Dat Nederland iets voor de bevolking van Javier heeft gedaan is niet geheel onopgemerkt gebleven, want buiten dat de gouverneur van Leyte de bevolking dankbaar is,heeft de president van de Filipijnen , Noynoy Aquino, een dankbrief voor de hele bevolking van Nederland geschreven voor hun steun aan Leyte en Javier in het bijzonder.”

Voor Javier is de steun uit Nederland nog niet afgelopen want men gaat een kliniek bouwen met geld vanuit Nederland waar meer dan 75000 mensen betere medische zorg krijgen. Ze hoeven dan niet uren te reizen alvorens in een ziekenhuis geholpen te worden. “Hoewel de bouw nog moet beginnen hebben we reeds afgelopen week van de minister van gezondheid de goedkeuring gekregen en valt de kliniek onder toezegging van Phil Health, waarbij de onkosten niet door de mensen, maar door het rijk betaald zullen worden. De voortgang van de bouw van de kliniek zal vanaf Pasen via de website te volgen zijn.”

De terugreis van Javier naar Tacloban stemde de Schoorlemmers droevig, want wat ze zagen was de aanblik van de situatie en dat na bijna 4 maanden na de tyfoon. “Nu de temperaturen steeds hoger worden zijn de eerste tyfoons weer te verwachten. Hopelijk niet zo erg als Yolanda, maar dan nog. Men heeft alles nog lang niet hersteld en een lichte tyfoon kan alle aanwezige tenten in de lucht doen waaien. Een trieste gedachte, maar ondanks dat zijn de mensen allen die hen gesteund hebben op wat voor manier dan ook erg dankbaar”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.