ruim 60 gevallen van ouderenmishandeling

Bijna de helft van alle gevallen van ouderenmishandeling in deze regio is in de laatste helft van 2013 geregistreerd. Meldingen worden gedaan door buren, kinderen, kennissen of wijkverpleegkundigen. Belangenorganisaties van ouderen vermoeden echter dat er veel meer gevallen van ouderenmishandeling zijn dan we tot nu toe denken. “Dit is slechts het topje van de ijsberg.”

De redenen waarom ouderenmishandeling vaak niet gemeld wordt, lopen uiteen. “Vaak durven mensen het niet te melden of weten ze niet waar ze er mee naar toe moeten,” stelt een woordvoeren van een belangenorganisatie. In onze regio handelt Kadera in Zwolle de meldingen af. “Maar vaak wordt de politie door melders ingeschakeld. Die meldingen zitten nog niet eens bij onze cijfers in.”

Op donderdag 20 maart houden de gezamenlijke ouderenbonden in Heino een bijeenkomst ‘Ouderen in Veilige Handen’. Een bijeenkomst voor ouderen en door ouderen om het taboe op ouderenmishandeling te doorbreken. Twee getrainde vrijwilligers (Else Nobel van ouderenbond PCOB en Ria Heshusius van ouderbond KBO) vertellen over de signalen en vormen van ouderenmishandeling en hoe je er mee om kan gaan. Daarnaast is er veel ruimte voor persoonlijke verhalen van deelnemers en het delen van ervaringen. De bijeenkomst start om 14.30 uur en vindt plaats in ’t Kerkhuus in Heino.

Naar schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling. Ben je slachtoffer van ouderenmishandeling en durf je er niet over te praten met een bekende? Of heb je als betrokkene raad of advies nodig? Bel dan met het Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer 0900 – 1 26 26 26 of kijk op http://staging2.vooreenveiligthuis.nl/ .

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.