rapport geen enkele reden om niet te kappen

Er was geen enkele ecologische reden om de boom aan de Stationsweg in Heino niet te kappen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat de ecoloog uitbracht voordat de boom waarin een eekhoornnestje zat, geveld werd. Door de kap kwamen drie jonge eekhoorns om. Ondanks het feit dat alle benodigde procedures doorlopen zijn, betreurt de gemeente Raalte de gang van zaken.

“Zoals vanmiddag reeds teruggekoppeld zijn in de bomen geen nestelende of broedende vogels aangetroffen. Ook zijn geen in gebruik zijnde verblijfplaats van eekhoorn aangetroffen,” rapporteert de ecoloog. “Verder zijn de aanwezige holten gecontroleerd middels een boomcamera. Deze waren allen goed te inspecteren. Hierbij zijn ook in deze holten geen broedende vogels aangetroffen, wel enkele oude nesten van de kauw.”

Maandagmiddag 24 februari kreeg een medewerker van de gemeente melding dat er in de bomen die op de nominatie stonden om gekapt te worden, een eekhoorn gezien was. Na deze melding heeft de gemeente direct opdracht gegeven een onderzoek in te stellen. Diezelfde middag is de controle nog uitgevoerd. ’s Avonds lag het rapport er al. Conclusie: dat in de bomen geen in gebruik zijnde verblijfplaatsen van eekhoorns zijn aangetroffen en dat de werkzaamheden voortgang konden hebben.

Daaop ging donderdag 27 februari de zaag in de boom: De boomtoppen werden in overleg met een buurtbewoner in de tuin gelegd. Tijdens deze hijswerkzaamheden bleek dat er een eekhoorn uit de weg gehesen top sprong. Toen de top eenmaal op de grond lag, bleek dat er toch een nest met jonge eekhoorntjes in de weg gehesen top zat.

Dit nest lag uit elkaar op de grond. Eén van de werkers heeft de jonge eekhoorntjes, samen met het nestmateriaal, weer terug geplaatst in de holte van het hout. Vervolgens heeft hij een stuk hout afgezaagd, ruim boven het nest, en heeft dit inclusief het nest met de jongen aan de overkant van de weg gelegd. Dit met de gedachte dat de moeder haar jongen hier weer zou kunnen vinden.

In de tussentijd had een buurtbewoner uitgezocht wat te doen met uit de boom gevallen jonge eekhoorns. In overleg met de Dierenambulance zijn de jonge eekhoorns in een doos met doeken en een warme kruik gelegd. Enige tijd later heeft de Dierenambulance de jonge eekhoorns opgehaald en naar de eekhoornopvang in Enschede gebracht. Een diertje was al dood toen hij aan kwam, de twee anderen overleden korte tijd later.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.