ralda moet en wil tij keren

In vijf jaar tijd halveerde het aantal leden van Ralda, van 80 naar 40. Daarnaast loopt het aantal optredens terug. “Je merkt gewoon dat we in crisistijd zitten en minder aanvragen voor optredens krijgen,” stelt Fedde Sterringa van Ralda. “In het verleden kwam het ons aanwaaien, nu moeten we zelf de markt op om te verkopen.”

Sterringa benadrukt dat Ralda niet in acute nood verkeert. “We willen echter wel voorkomen dat we in een positie komen dat we wel in de problemen komen.” Noodgrepen als contributieverhoging en het schrappen van de geliefde buitenlandreizen zijn dan voorlopig ook nog niet aan de orde, stelt hij.

Wel is het dalend ledenaantal reden om actie te ondernemen. “Leden werven voor onze optreedgroep is lastig. Normaal stroomden leden vanuit de recreatieve groep door naar de optreedgroep. Tegenwoordig merk je dat mensen minder gebonden willen zijn.”

Het bestuur van Ralda wil nu, om de neerwaartse spiraal een halt toe te roepen, leden meer betrekken bij activiteiten die de vereniging ontplooit. “Vroeger regelde het bestuur alles, nu willen we leden meer betrekken. Betrekken om meer inkomsten te genereren en acties op touw te zetten,” aldus Ferringa. “Ralda is ons te dierbaar om zomaar uit te laten gaan.”

Rigoureus schrappen hoeft de vereniging nog niet. “Maar het moet wel anders,” aldus Sterringa. Zo heeft Ralda het onlangs mogelijk gemaakt voor oud-leden en aspirant-leden om mee te gaan op buitenlandreis. “Dat is natuurlijk een aantrekkelijk aspect van onze vereniging.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.