raalte zit fout met regels kaveluitgifte

De gemeente Raalte moet zijn kaveluitgiftebeleid aanpassen. Dat vindt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De nieuwe regels voor de uitgifte van bouwkavels en nieuwbouwwoningen is namelijk in strijd met de Huisvestingswet, stelt het ministerie.

In het kavelbeleid dat de gemeenteraad in oktober 2013 vaststelde, zitten voorrangsregels die de gemeente helemaal niet toe mag passen. Raalte stelt namelijk dat het bij de uitgifte van nieuwbouwkavels en woningen zelf mag kiezen of mensen die sociale en economische binding hebben met de gemeente, voorrang mogen krijgen bij loting om nieuwe kavels. Fout, zegt het ministerie, dat mag Raalte niet.

In een brief van het ministerie aan de gemeente sommeert het ministerie om een aanpassing van het uitgiftebeleid te maken. Gebeurt dat niet, dan neemt het ministerie vervolgstappen.

Om voorrangsregels toe te passen zoals Raalte nu doet, moet een gemeente een zogenaamde ‘huisvestingsverordening’ hebben. Voor zo’n verordening komt een kleinschalige gemeente als Raalte helemaal niet in aanmerking. Steden als Rotterdam mogen zo’n regeling wel opzetten om te voorkomen dat er probleemwijken ontstaan. In Raalte is dat soort problematiek verre van aanwezig.

Raalte heeft drie weken de tijd om te reageren op de brief van het ministerie. Als Raalte niet bereid is om de regels voor kaveluitgifte aan te passen, draagt het ministerie het gemeenteraadsbesluit van de te laten vernietigen door De Kroon (het hoogste orgaan van bestuurlijke macht in Nederland).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.