raalte reunie ook met levie barend

In de aanloop naar de Raalte Reünie op 23 maart in Zwakenberg, brengt Raalte Clopedie elke week een bijzonder verhaal in deze krant. Over een foto, over een bezoeker, over vroeger of over heel wat anders . Deze week een verhaal over Adres Onbekend, reünies en Levie Barend.

Via het programma Adres Onbekend van de KRO zocht Levie Barend september vorig jaar naar de Raalter familie die hem in de oorlog een schuilplek bood. De redactie kwam via Google bij Raalte Clopedie terecht en binnen enkele minuten na ontvangst van het verzoek om hulp stroomden al reacties binnen op Raalte Clopedie. Raalte kwam in de uitzending ruim aan bod, want de makers van het programma spiekten mee op Raalte Clopedie en konden de suggesties en discussies op de voet volgen. Uiteindelijk bleek het om de familie Paalman uit de Brugstraat te gaan. Na de uitzending bleef het stil. Geen nieuws over de komst van Levie Barend naar zijn oorlogsfamilie. Nadat de Raalte Reünie gelanceerd was als idee en velen aanhaakten, ging een mailtje richting Levie Barend. Die bleek door een operatie geen auto te kunnen rijden. Maart rond 23 maart zou dat allemaal weer goed kunnen lukken. En ja, Levie ofwel Leo, was meteen in voor deelname aan de Raalte Reünie. Het leek hem een ideale gelegenheid zijn onderduikgezin weer te spreken. Met uiteraard veel mensen erbij die ook tijdens de speurtocht via Raalte Clopedie hielpen om zijn speurtocht succesvol af te sluiten. De redactie van KRO’s Adres Onbekend weet van de komst van Leo naar Raalte. Het programma is op zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de lucht. En als de redactie het leuk vindt om terug te blikken op deze speurtocht volgt mogelijk nog een stukje live-uitzending tijdens de reünie. We wachten het af.

Een kleintje reünie was het vorige week woensdag. Behalve de huldiging van Jan Smeekens mondde het ook uit in een petit reünie met Gerard Nijboer en Leon van Bon. Drie topsporters die een eigen band met Raalte hebben. Hier geboren, gewoond, geleerd òf genoten. Maar die alle drie als ze het nieuws (weer eens) halen veelal gelinkt worden aan Raalte.

De aanmeldingen voor de Reünie blijven binnendruppelen. En ook via via komen berichtjes binnen dat tal van mensen die zonder Facebook zitten van plan zijn op 23 maart naar zaal Zwakenberg te komen. De oudste tot nu toe is Jan Tielbeek (95) die het plan heeft te komen. Ook aangemeld is Jan de Waard. Hij is de ”aanstichter” van het nieuws rond de speculaas van Jorink (Luykens) die via tussenkomst van onder meer Benny Lokate in Rome terecht kwam. Hij haalde de Raalter speculaas-verpakking uit een NOS nieuwsflits op het journaal. Waarna het bekende balletje begon te rollen. Zelfs de unieke buut van de Hapi’s bevatte daarover een leuk stukje. In elk geval zijn de historische filmbeelden van dat bezoek aan de paus bewaard.

Zondag 23 maart zal blijken hoeveel mensen de Raalte Reünie uiteindelijk telt. Maar belangrijker dan aantallen blijft het bieden van een gelegenheid om te ontmoeten, bij te praten, oude verhalen weer boven water te halen. En het zou mooi zijn als het als een jaarlijks terugkerend gebeuren op de agenda komt te staan. Jaarlijks op de laatste zondag van de maand maart.

Op de foto kleintje Raalte Reünie met van links naar rechts Gerard Nijboer (marathonloper), Jan Smeekens (schaatsen sprint) en Leon van Bon (wielrennen) tijdens de huldiging van Jan Smeekens op De Plas.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.