raalte en bedrijven aan de slag met leerwerk

‘In de loop van het voorjaar gaan we met de werkgevers om tafel om een lokaal plan van aanpak op te stellen.’ Wethouder Gosse Hiemstra en Karen Wimmenhove (adviseur Werkgeverspunt) van de gemeente Raalte geven er maar mee aan dat ze de ondernemers hard nodig zijn om de afspraken uit het Sociaal Akkoord IJssel-Vecht waar te maken. Veertien gemeenten, diverse ondernemersorganisaties en onderwijspartijen in de regio IJssel-Vecht hebben zich onlangs verplicht om in de periode 2014-2017 in totaal duizend extra (leerwerk)banen te creëren.

De deelnemende partijen laten daarmee meteen zien dat het ze ernst is. Het Landelijk Sociaal Akkoord voorzag namelijk ‘slechts’ in 585 extra (leerwerk)banen. De regio IJssel-Vecht heeft dus eigenhandig besloten om dit aantal met nog eens 415 extra (leerwerk)banen te verhogen. ‘Een (leerwerk)baan is bedoeld voor mensen met een WWB-, WW-, Wsw- of Wajong-uitkering. De samenwerking tussen werkgevers, werknemers, onderwijs en overheid moet het mogelijk maken dat deze groep met een afstand tot de arbeidsmarkt kan doorstromen naar werk bij bedrijven of instellingen’, leggen Hiemstra en Wimmenhove uit.

Dat de samenwerking tussen diverse betrokken partijen kan werken, heeft Raalte op haar eigen schaal al bewezen met het succes van het Werkgeverspunt. Als adviseur heeft Wimmenhove vele nuttige contacten met het lokale bedrijfsleven opgebouwd. Hierdoor is ze beter op de hoogte van de vacatures en kan er een goede koppeling met de doelgroep worden gemaakt. ‘Maar, we moeten als Raalte ook weer niet te hoog van de toren blazen. Het blijft belangrijk om de regionale samenwerking op te zoeken. Je hebt elkaar nodig en je kunt ook eens in andere (digitale) kaartenbakken kijken.’

Ambassadeur

De uitvoering van het regionale Sociaal Akkoord is in handen van het Regionaal Platform Arbeidsmarkt IJssel-Vecht. Het is aan de gemeenten om het op lokaal niveau onder de aandacht te brengen, maar ze krijgt daarbij hulp van VNO-NCW. De werkgeversorganisatie zal onder zijn leden twintig bedrijven benaderen die als ambassadeur willen optreden. ‘Het is de bedoeling dat zij de collega’s warm maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Het zal daarbij zeker helpen dat de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 voorziet in een zogenaamde loonsuppletie. Ondernemers die de (leerwerk)baan financieel niet helemaal kunnen waarmaken, kunnen vanaf dat moment in aanmerking komen voor een aanvulling.’

Hiemstra en Wimmenhove verwijzen in Raalte graag naar een voorbeeldbedrijf als Klink Nijland GWW. ‘De behoefte aan extra mankracht en de noodzaak tot maatschappelijk ondernemen leidde daar tot de oprichting van een eigen opleidingsinstituut. Onze maatschappij is lang bezig geweest met het uitselecteren van mensen, maar gelukkig ziet de samenleving het nu als een opdracht om kwetsbare groepen aan de juiste werkplek te helpen.’

Klink Nijland GWW is dus een belangrijke en strategische partner. In meerdere opzichten, is de mening van het gemeentelijke duo. ‘Ze kunnen ons waardevolle informatie geven over waar ze als bedrijf tegenaan lopen in het opleidingstraject. We weten dat ondernemers moeite hebben met bepaalde regels die het niet bevorderen om extra inspanningen te leveren. Daarom starten we in regionaal verband ook met het project Regelluw. Het idee is om inzichtelijk te maken wat de problemen zijn en deze natuurlijk ook oplossen.’

Ondernemers met ideeën om kwetsbare groepen te helpen aan een (leerwerk)baan worden van harte uitgenodigd om zich te melden bij Karen Wimmenhove van het Werkgeverspunt Raalte, e-mail: karen.wimmenhove@raalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.