politici moeten uit ander vaatje tappen

Opinie – Nou, woensdag is het dan zo ver. We gaan de gemeenteraad voor de komende vier jaar kiezen. De voorspelling is dat de lokale partijen fors gaan winnen en dat nog niet de helft de moeite neemt te gaan stemmen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We plaatsen dit artikel ook op Facebook, daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluid – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.

‘Wees blij dat we een democratie hebben, daarom moet je gaan stemmen’ en ‘als je niet gaat stemmen, mag je ook geen mening hebben’. Dat zijn de twee grootste kul-argumenten waarmee politici ons naar de stembus willen krijgen. Maar de kiezer trapt niet meer in dat gezeur. Die houdt het verder voor gezien.

Afgelopen weekend was op marktplaatsen de kloof tussen kiezer en politicus goed te zien. De SP stond op de zeepkist ingewikkelde verhalen te vertellen over streekvervoer. Roeptoeter voor de mond. Maar geen hond die op of om keek.

Zo hebben de gemeenteraden de afgelopen vier jaar ook gefunctioneerd. Eens per maand met een roeptoeter in een te grote zaal van het te grote gemeentehuis lawaai maken. Mekaar afbranden. Dom ouwehoeren. En niemand die er luistert. Want het gaat over allemaal zaken die de burger niets uitmaakt. En zelfs áls het over zaken gaat die de burger aangaat, weten politici het naar een onbegrijpelijk niveau te tillen.

Als je verkiezingsposters ziet, de verkiezingskaravaan volgt, verkiezingsdebatten volgt, dan is er wat dat betreft niks veranderd in vergelijking met pak ‘m beet 1984. Terwijl de wereld wel degelijk is veranderd. Alleen 65+-ers lezen het dagblad nog. De rest is digitaal met het nieuws bezig. Actief: want het mooie van digitale media is dat de burger zich er mee kan bemoeien.

“Ons debat voeren we in de raadszaal en niet in de media”, zeggen politici. Nou, ze doen maar. Maar dat doen ze dan moederziel alleen.

Beter: alles wat een politicus in de raadszaal zegt, laat ie ook op deze site zetten. Dan weet iedere burger wat er aan de hand is. De burger kan dan ook reageren. Zo weet de politicus wat ze van hem en zijn standpunten vinden. Je zult zien dat er snel wederzijds begrip ontstaat. En onderwerpen in de raadszaal gaan binnen de kortste keren over zaken waar de burger wil dat het over gaat.

Politici moeten zich als de wiedeweerga aanpassen aan nieuwe tijden. Vraag het de ING. De arrogantie van die bank (ze verkopen jouw aankoopgedrag) kost ze rekeninghouders. Burgers pikken het niet meer. Om diezelfde reden gaan burgers woensdag niet meer stemmen.

Als de politiek zich zelf weer op het podium wil krijgen waar ze hoort, zal ze moeten gaan werken met de mogelijkheden van deze tijd. Met de middelen van deze tijd. En gauw wat.

We bieden onze podia aan. Graag. En ten behoeve van de samenleving.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.