ommetje veenschap stralend geopend

Hans Holland, één van de ontwikkelaars, nam de ruim 60 aanwezigen mee in zijn boeiende herinneringen aan het leven in dit gebied in het Vjens.

Het ommetje Veenschap is gerealiseerd door lokale vrijwilligers en vrijwilligers van het veenmuseum Vriezenveenscheveld en mede mogelijk gemaakt door Landschap Overijssel, de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen, de gemeente Twenterand en een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de Nationale Postcodeloterij.

Op pad met de app

Prachtige plekjes passeren de revue, mooie plekjes om even te genieten op één van de bankjes. Nieuw is ook dat het ommetje ook te lopen is met de app Ommetjes in Overijssel, die deze maand beschikbaar is gekomen. Hierin staan meer verhalen, oude beelden en filmpjes behorend bij het ommetje verzameld door bewoners. Bij het startpunt bij de Johanneshoeve aan de Dalweg biedt het informatiepaneel informatie over route en omgeving. Tevens zijn er folders die op diverse toeristische plekken te verkrijgen. Speciaal voor scootmobiels zijn er oplaadpunten op de Johanneshoeve en bij het Veenmuseum.

Veenlandschap

Het ommetje is 5 kilometer lang voor wandelaars. Met de scootmobiel is de route iets langer. Het ommetje is een reis door de tijd en leidt door het veenlandschap in verschillende ontginningsstadia. Grote, modern verkavelde percelen, typische wederopbouwboerderijen, de Engbertdijksvenen waar het hoogveen nog groeit, de lange smalle percelen met de hand ontgonnen door eerdere generaties en het Veenschap met het mooie knuppelpad, waar tegenwoordig een schaapskudde de heide beheert. Kers op de taart is een bezoek aan het veenmuseum Vriezenveenseveld, waar de geschiedenis van het gebied door vrijwilligers met veel enthousiasme levend wordt gehouden.

Ommetjes en wandelnetwerk

Ommetjes zorgen ervoor dat bewoners en recreanten vanuit een dorp weer door het boerenland kunnen wandelen en kunnen genieten van verdwenen paden. Door de historische kennis en gebiedskennis van lokale vrijwilligers lopen de ommetjes langs de mooiste en meest bijzondere plekjes in het buitengebied. De ommetjes zijn grotendeels in het wandelnetwerk opgenomen.

Duurzaam beheer

De ommetjes lopen deels over particuliere grond. De eigenaren van deze grond spelen een onmisbare rol bij het duurzame beheer van dit ommetje. Het is mooi dat dankzij hun medewerking oude paden en nieuwe paden gebruikt kunnen worden. In het Veenschap kunt u ervaren hoe mooi dit oude en nieuwere cultuurland is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.