maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

De PvdA Olst-Wijhe wil je kennis laten maken met de kandidaten voor de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart 2014. Ze hebben daarom interviews gehouden met verschillende kandidaten op de lijst. In dit interview staat Toon Schuiling, nummer 1 op de lijst voor de aanstaande verkiezing, centraal. De partij stuurde ons de volgde tekst:

Wie is Toon Schuiling?

Ik ben Toon Schuiling, lijsttrekker van de PvdA Olst-Wijhe, 54 jaar, geboren en getogen in Wijhe, getrouwd met Gery, twee kinderen Thijs en Meike, woordvoerder bij de gemeente Apeldoorn. Eerder werkte ik bij de gemeenten Zutphen en Enschede en de provincie Overijssel. Tussen 1988-1994 zat ik voor de PvdA in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Wijhe. Mijn hobby’s zijn voetbal en lezen.

Waarom PvdA?

“De gemeente krijgt de komende jaren meer te vertellen op het gebied van zorg, jeugd en werk. De hondenbelasting, de stoepen en de nieuwe lantaarnpalen. Het is allemaal belangrijk. Maar voor mij staat de komende jaren maar één vraag echt centraal. Hoe houden wij Olst-Wijhe sociaal? Dat is een enorme klus. Daar ga ik mij namens de PvdA voor inzetten. Olst-Wijhe was, is en blijft een gemeente met een fatsoenlijk sociaal beleid”.

Het gaat dus echt ergens om op 19 maart 2014?

“Ik dacht het wel! Wij krijgen er van ‘Den Haag’ tussen de € 5 en € 10 miljoen per jaar bij. Dat lijkt mooi, maar voor dat geld moet heel veel gebeuren. Het is de gemeente die mensen met een beperking aan zinvol werk helpt. Het is de gemeente die probleemjongeren weer op het rechte pad moet krijgen. Het is de gemeente die ouderen in staat stelt om langer maar vooral verantwoord zelfstandig te wonen”

En gaat dat allemaal lukken?

“Dat kun je nu nog niet zeggen. De praktijk moet dat uitwijzen. Als PvdA gaan wij er in ieder geval vol voor. Wij willen dat de zorg dichterbij de mensen wordt georganiseerd. De wijkzuster komt terug en dan zonder stopwatch. Op het terrein van de jeugdzorg willen wij af van de hulpverleners die over elkaar heen buitelen. Minder bureaucratie, meer zorg. Bij het vinden van werk voor mensen met een beperking willen wij onze lokale verenigingen, instellingen en bedrijven nadrukkelijk betrekken. En verder gaan wij niet in zee met instellingen waar de bestuurders absurde salarissen verdienen. Wij gaan in meerdere opzichten terug naar basis!

Wat vraagt dat van de politiek?

“Luisteren, daar begint alles mee. Luisteren naar wat er in de dorpen, de wijken en de kernen leeft en speelt. Minder hakketakken en oeverloos vergaderen in de raadszaal. Méér de wijken, de dorpen en de kernen in. Verbindingen leggen en zoeken. Als PvdA hebben wij de afgelopen maanden drie dorpsgesprekken georganiseerd in Olst en Wijhe. Dat waren prima bijeenkomsten, daar hebben wij veel gehoord en veel van geleerd. Het kan dus wel”.

De sociale kant staat voorop de komende jaren. Waar ga je nog meer voor, Toon?

“De verkeerssituatie in Olst vraagt echt om aandacht. En ook dit probleem los je alleen maar samen op. Omwonenden, bedrijven, de Olster middenstand, verkeersdeskundigen en de gemeente moeten om tafel om één koers te bepalen. Ook wil ik mij inzetten voor de Wijhese Langstraat. Het behoud van een biebvoorziening in het centrum is een eerste goede stap. Maar er zijn er meer nodig”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.