Home / archiefcentraal / maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

De PvdA Olst-Wijhe wil je kennis laten maken met de kandidaten voor de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart 2014. Ze hebben daarom interviews gehouden met verschillende kandidaten op de lijst. In dit interview staat Toon Schuiling, nummer 1 op de lijst voor de aanstaande verkiezing, centraal. De partij stuurde ons de volgde tekst:

Wie is Toon Schuiling?

Ik ben Toon Schuiling, lijsttrekker van de PvdA Olst-Wijhe, 54 jaar, geboren en getogen in Wijhe, getrouwd met Gery, twee kinderen Thijs en Meike, woordvoerder bij de gemeente Apeldoorn. Eerder werkte ik bij de gemeenten Zutphen en Enschede en de provincie Overijssel. Tussen 1988-1994 zat ik voor de PvdA in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Wijhe. Mijn hobby’s zijn voetbal en lezen.

Waarom PvdA?

“De gemeente krijgt de komende jaren meer te vertellen op het gebied van zorg, jeugd en werk. De hondenbelasting, de stoepen en de nieuwe lantaarnpalen. Het is allemaal belangrijk. Maar voor mij staat de komende jaren maar één vraag echt centraal. Hoe houden wij Olst-Wijhe sociaal? Dat is een enorme klus. Daar ga ik mij namens de PvdA voor inzetten. Olst-Wijhe was, is en blijft een gemeente met een fatsoenlijk sociaal beleid”.

Het gaat dus echt ergens om op 19 maart 2014?

“Ik dacht het wel! Wij krijgen er van ‘Den Haag’ tussen de € 5 en € 10 miljoen per jaar bij. Dat lijkt mooi, maar voor dat geld moet heel veel gebeuren. Het is de gemeente die mensen met een beperking aan zinvol werk helpt. Het is de gemeente die probleemjongeren weer op het rechte pad moet krijgen. Het is de gemeente die ouderen in staat stelt om langer maar vooral verantwoord zelfstandig te wonen”

En gaat dat allemaal lukken?

“Dat kun je nu nog niet zeggen. De praktijk moet dat uitwijzen. Als PvdA gaan wij er in ieder geval vol voor. Wij willen dat de zorg dichterbij de mensen wordt georganiseerd. De wijkzuster komt terug en dan zonder stopwatch. Op het terrein van de jeugdzorg willen wij af van de hulpverleners die over elkaar heen buitelen. Minder bureaucratie, meer zorg. Bij het vinden van werk voor mensen met een beperking willen wij onze lokale verenigingen, instellingen en bedrijven nadrukkelijk betrekken. En verder gaan wij niet in zee met instellingen waar de bestuurders absurde salarissen verdienen. Wij gaan in meerdere opzichten terug naar basis!

Wat vraagt dat van de politiek?

“Luisteren, daar begint alles mee. Luisteren naar wat er in de dorpen, de wijken en de kernen leeft en speelt. Minder hakketakken en oeverloos vergaderen in de raadszaal. Méér de wijken, de dorpen en de kernen in. Verbindingen leggen en zoeken. Als PvdA hebben wij de afgelopen maanden drie dorpsgesprekken georganiseerd in Olst en Wijhe. Dat waren prima bijeenkomsten, daar hebben wij veel gehoord en veel van geleerd. Het kan dus wel”.

De sociale kant staat voorop de komende jaren. Waar ga je nog meer voor, Toon?

“De verkeerssituatie in Olst vraagt echt om aandacht. En ook dit probleem los je alleen maar samen op. Omwonenden, bedrijven, de Olster middenstand, verkeersdeskundigen en de gemeente moeten om tafel om één koers te bepalen. Ook wil ik mij inzetten voor de Wijhese Langstraat. Het behoud van een biebvoorziening in het centrum is een eerste goede stap. Maar er zijn er meer nodig”.

Lees ook

Zorgverzekering voor minima van gemeente Raalte

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen een zorgverzekering afsluiten …

Home / archiefcentraal / maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

De PvdA Olst-Wijhe wil je kennis laten maken met de kandidaten voor de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart 2014. Ze hebben daarom interviews gehouden met verschillende kandidaten op de lijst. In dit interview staat Annelies Boerman, nummer 2 op de lijst voor de aanstaande verkiezing, centraal. De partij stuurde ons de volgde tekst:

Wie is Annelies Boerman

Ik ben 51 jaar. Geboren en getogen onder de rook van Rotterdam. Ik woon met Gerbrandt vanaf 1988 in Olst. Samen hebben we twee dochters en een zoon. Ik werk als technisch ontwerper bij Howden Cooling Fans in Hengelo. Hobby’s, de natuur. Ik vind het gebied ‘achter’ Olst, met landgoederen, stukjes bos en weggetjes met prachtige oude bomen een geweldig gebied om te wandelen of te fietsen. Ik vind het ook leuk om allerlei dingen in en om het huis te bedenken en vervolgens te realiseren. Dat heeft natuurlijk ook te maken met mijn achtergrond als technisch ontwerper. Ik zit vanaf 2006 namens de PvdA in de gemeenteraad van Olst-Wijhe.

Waarom de PvdA?

“Niet iedereen heeft altijd de wind mee. Niet iedereen krijgt dezelfde startpositie van huis uit mee. Verder is een goede gezondheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Natuurlijk heb je zelf de mogelijkheden om je leven vorm te geven. Maar soms hebben mensen gewoon een steuntje in de rug nodig. Voor die mensen ben ik de politiek in gegaan. De PvdA is daarbij een logische keuze. Een stabiele partij die nooit wegloopt voor de verantwoordelijkheid. Op landelijk niveau niet en ook op het lokale niveau niet.

Grootste opgave voor Olst-Wijhe in de komende periode?

“Wij blijven voor een sociale gemeente. Maar wij hebben meer speerpunten. Bijvoorbeeld duurzaamheid en ook een financieel verantwoord beleid. Als het om duurzaamheid gaat, kan er nog wel een tandje bij. Als het gaat om duurzaamheid zou het mooi zijn als de gemeente zich laat inspireren door de Aardehuizen. Een geweldig initiatief en een verrijking voor Olst-Wijhe. En er zijn meer van dit soort mogelijkheden. Neem nu bijvoorbeeld de Noordmanshoek. Het lijkt mij geweldig om samen met alle betrokkenen te kijken naar een duurzame invulling met bijvoorbeeld zonnepanelen”.

“Op financieel terrein moeten wij de vinger echt aan de pols houden. Er is de komende jaren niet veel ruimte voor nieuw beleid. Met de nieuwe zorgtaken hebben wij echt handen en voeten nodig om financieel in balans te blijven. Dit betekent dat er de komende jaren niet veel kan. Wij moeten ons daarom vooral moeten richten op het behoud van de voorzieningen die wij hebben. En daarbij denk ik onder meer aan het zwembad “de Welters in Wijhe”.

Lees ook

Zorgverzekering voor minima van gemeente Raalte

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen een zorgverzekering afsluiten …

Home / archiefcentraal / maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

maak kennis met kandidaten pvda olst wijhe

De PvdA Olst-Wijhe wil je kennis laten maken met de kandidaten voor de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart 2014. Ze hebben daarom interviews gehouden met verschillende kandidaten op de lijst. In dit interview staat Bea van der Veen, nummer 5 op de lijst voor de aanstaande verkiezing, centraal. De partij stuurde ons de volgde tekst:

Wie is Bea van der Veen?

“Ik ben in 1969 geboren en opgegroeid in Wijhe. Na mijn studie in Groningen ben ik met mijn man Christian in Raalte gaan wonen. Sinds twee en half jaar woon ik weer in Wijhe en dat bevalt uitstekend. Christian en ik hebben twee kinderen, Jasper en Nienke. Ik ben adviserend apotheker bij Achmea Divisie Zorg en Gezondheid. In deze functie probeer ik de gezondheidszorg en dan vooral de zorg rond geneesmiddelen, kwalitatief goed en betaalbaar te houden”.

Waarom PvdA?

“Ik kom uit een echt PvdA nest. Mijn opa Lambert Stap was jarenlang wethouder in Wijhe, mijn oom Klaas Stap zit nu in de raad van Olst-Wijhe en is ook enkele jaren wethouder geweest. Mijn ouders zijn ook echte PvdA ‘ers. Het verhaal van de paplepel kortom. Maar ook in deze tijd is de PvdA hard nodig. Armoede, eenzaamheid, uitsluiting en anonimiteit komen ook in Olst-Wijhe voor en er zijn kinderen die het minder goed hebben dan anderen. En nog steeds geldt dat over het algemeen mensen met een hoger inkomen een betere gezondheid hebben. Er blijft ook anno 2014 veel te doen”.

Wat houdt je buiten je werk en de politiek bezig?

“Muziek! Ik speel dwarsfluit en naast de lessen die ik krijg, maak ik deel uit van een fluitensemble. Het is echt prachtig om met elkaar een moeilijk stuk tot een goed einde te brengen. Ook luister ik veel naar muziek en pak ik geregeld een boek. Verder wandel ik graag. En dan het liefst langs de mooiste rivier van Nederland, de IJssel. De schepen, de ganzen in de winter, de wilde bloemen in het voorjaar, iedere dag is anders. Als ik van vakantie terug kom, wil ik eigenlijk meteen naar de IJssel. Om vervolgens te constateren dat je voor een vakantie eigenlijk helemaal niet van huis hoeft”.

Grootste opgave voor de gemeente Olst-Wijhe?

“Dat is duidelijk. De gemeente wordt het aanspreekpunt voor het sociale beleid. Dat is op zich goed. De gemeente staat immers het dichtst bij de samenleving. Maar het is ook een enorme verantwoordelijkheid. Het gemeentelijke werk gaat echt veranderen. De hondenbelasting, de grasbetonstenen in de bermen, ondergrondse containers, allemaal belangrijk maar de komende jaren staat de vraag centraal of we in sociaal opzicht een fatsoenlijke gemeente kunnen blijven. Hoe krijgen we de mensen uit de bijstand en aan het werk. Hoe zorgen wij ervoor dat ouderen niet verpieteren achter de geraniums en hoe bieden wij een gezin met problemen een steuntje in de rug. Daar gaat het de komende jaren om. En daarom stel ik mij beschikbaar voor het raadslidmaatschap”.

Lees ook

Zorgverzekering voor minima van gemeente Raalte

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen een zorgverzekering afsluiten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.