kamervragen over kavelregeling raalte

De nieuwe regels voor de uitgifte van bouwkavels en nieuwbouwwoningen is namelijk in strijd met de Huisvestingswet, stelt het ministerie.

“In tegenstelling tot de VVD zijn wij helemaal niet tevreden over het ingrijpen door de minister in Raalte; het is absurd dat grote steden wel ruimte kunnen geven aan sociale en economische binding in probleemwijken, maar plattelandsgemeenten niet,” stelt Eddy van Hijum. Van Hijum is Tweede Kamerlid voor het CDA en bovendien inwoner van Laag Zuthem. “Leefbaarheid is hier net zo goed een issue, weet ik ook als Zuthemer. Als je jongeren (maar ook ouderen) niet aan je dorp kunt binden, dreigt een grote uittocht en verdwijnt het draagvlak voor voorzieningen (zoals de kleine school). Daarom zullen we ons inzetten voor ruimere landelijke regels bij kaveluitgifte in dorpen.”

In het kavelbeleid dat de gemeenteraad in oktober 2013 vaststelde, zitten voorrangsregels die de gemeente niet toe mag passen. Raalte stelt namelijk dat het bij de uitgifte van nieuwbouwkavels en woningen zelf mag kiezen of mensen die sociale en economische binding hebben met de gemeente, voorrang mogen krijgen bij loting om nieuwe kavels. Fout, zegt het ministerie, dat mag Raalte niet.

In een brief van het ministerie aan de gemeente sommeert het ministerie om een aanpassing van het uitgiftebeleid te maken. Gebeurt dat niet, dan neemt het ministerie vervolgstappen.

Om voorrangsregels toe te passen zoals Raalte nu doet, moet een gemeente een zogenaamde ‘huisvestingsverordening’ hebben. Voor zo’n verordening komt een kleinschalige gemeente als Raalte helemaal niet in aanmerking. Steden als Rotterdam mogen zo’n regeling wel opzetten om te voorkomen dat er probleemwijken ontstaan. In Raalte is dat soort problematiek verre van aanwezig.

Raalte heeft drie weken de tijd om te reageren op de brief van het ministerie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.