joy goedkoop onzeker op weg naar rio

De ellende begon met een enkelblessure, die ervoor zorgde dat haar andere enkel ook kapot ging. “Ik heb geen rust genomen om mijn enkels te laten helen omdat ik naar de Spelen van Londen in 2012 wilde gaan. Toen bleek dat ik me niet gekwalificeerd had, heb ik nog het EK in 2012 geturnd”, zegt Joy. “Na het EK was is niet alleen fysiek maar ook mentaal even helemaal klaar mee. Ik dacht zoek het maar uit.”

Ze heeft wel altijd de deur op een kier gehouden. “Veel mensen zeiden tegen mij:’Als je nu de turnhal uitloopt kom je nooit meer terug’. Daar heb ik nooit in geloofd. Al moet ik kruipend van hier naar Amerika of twintig kilo afvallen, als ik weer wil beginnen doe ik dat”, zegt Joy.

Toch bedacht Joy pas na de laatste operatie aan haar enkel afgelopen september dat ze echt weer wilde gaan turnen. Het gewone leven vond ze allemaal leuk en aardig, maar ze miste de uitdaging van het turnen. “Ik mis het beste uit mezelf halen. Zolang ik nog kan turnen wil ik dat doen. Daarnaast wil ik aan iedereen die zei dat ik niet terug zou komen bewijzen dat ik het kan”, zegt Joy.

Er zijn alleen nog een paar obstakels die genomen moeten worden op weg naar Rio. “Mijn voeten zijn inmiddels goedgekeurd voor ‘het gewone mensen leven’, maar met turnen voel ik nog wel pijn. Op dit moment kan ik nog niet springen. Ik ben al wel weer op de brug aan het trainen”, zegt Joy. “Maar als ik turnen echt wil oppakken wil ik wel alle vier onderdelen kunnen doen en daar moet ik voor kunnen springen. Als ik dat niet kan weet ik niet of wel doorga. Waarschijnlijk weet ik over een half jaar of dit lukt.”

Over wat ze gaat doen als ze niet meer kan turnen heeft ze nog niet nagedacht. “Mijn doel is nu om terug te komen. Het liefst voor de Spelen van 2016, maar nu wil ik gewoon eerst weer een wedstrijd kunnen turnen, maakt me niet uit welke”, zegt Joy.

Daarnaast is recent haar NOC NSF B-status ingetrokken. Om in aanmerking te komen voor een B-status moet je een EK of een WK turnen en op een bepaald plek uitkomen. Deze status heb je dan voor een jaar. Joy heeft als laatste deelgenomen aan het EK in 2012 en daarna heeft ze niet meer de kans gehad om te starten. Dit betekent dat ze geen geld meer krijgt.

“Turnen kost mij ongeveer 600 euro in de maand. Eerst kon ik 250 euro declareren bij het NOC NSF voor bijvoorbeeld huur. Dat kan nu niet meer en dat scheelt nogal wat. Zeker omdat ik 32 uur train en daarnaast naar school ga”, zegt Joy. Daarom is ze op zoek naar mensen die haar willen sponsoren op weg naar Rio. Geld begint een probleem te worden voor de 20-jarige turnster. “Ik kan op dit moment niet bij mijn ouders terecht en mijn eigen potje raakt ook leeg. Het maakt me niet, al sponsoren tien mensen me voor vijf euro per maand. Alles kan me helpen om mijn droom waar te maken”, zegt Joy.

Wil je Joy helpen om haar droom te verwezenlijken? Mail dan naar joygoedkoop@hotmail.com of stuur een berichtje via Facebook.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.