jonge eekhoorns dood na bomenkap heino

Het kappen van een eikenboom aan de Stationsweg in Heino, heeft vorige week een drie jonge eekhoorns het leven gekost. Het nest met de jonge dieren bevond zich in een boom die, ondanks het feit dat buurtbewoners de groenwerkers wezen op de aanwezigheid van het eekhoornnestje, toch gekapt werd.

“Een paar dagen voor de kap van de boom was er een ecoloog die poolshoogte kwam nemen,” vertelt een buurtbewoner. “Die hebben we toen gewezen op het nestje eekhoorns. ‘Wel nee, daar zit niks in,’ vertelde hij ons.”

Dat de ecoloog geen gelijk had, bleek toen de motorzaag in de stam van de boom werd gezet. De moeder van de eekhoorntjes vluchtte uit het nest. Toen een hijskraan de top van de boom omhoog tilde, viel er een jonge eekhoorn te pletter op de grond.

Daarop werd het stuk boom waarin het nest zich bevond aan de overkant van de weg gelegd. “Een uur later lagen de eekhoorns er nog,” vertelt de buurtbewoner. “Toen heb ik de dierenbescherming gebeld, die me vervolgens doorverwees naar de eekhoornopvang in Enschede. Van hen kreeg ik advies: Ik moest een doos pakken met een aantal doeken erin en daar het hele nest ineens inleggen. Samen met een warme kruik, want onderkoeling zou onherroepelijk tot hun dood leiden.”

De jonge diertjes zijn door de Enschedese opvang opgehaald, maar er was daar geen redden meer aan. Navraag bij de opvang leert ons dat een eekhoorntje al dood was toen hij aankwam. De andere twee zijn binnen 24 uur na aankomst overleden. Volgens de woordvoerster van de eekhoornopvang waren de eekhoorntjes amper twee weken oud.

Ook de moeder van de eekhoorns is nadat de zaag is gestart niet meer gezien.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.