je eigen huis opeten

Het is sinds vorig jaar druk op mijn kantoor in verband met de advisering in het kader van de nieuwe AWBZ-regeling. Dit raakt in principe alle mensen, dus ook de ondernemer. Vandaar dat ik deze problematiek ook behandel in deze rubriek van Salland Zakelijk.

Het kan u zelf betreffen, maar het kan ook heel goed zijn dat het om uw ouders gaat waar deze problematiek speelt/kan gaan spelen.

Als u wordt opgenomen in een AWBZ instelling (u verblijft bijvoorbeeld in een verpleeginrichting of verzorgingshuis), is met ingang van vorig jaar het vaststellen van de eigen bijdrage ingrijpend aangepast. Aanspraak op zorg kan slechts geldend worden gemaakt als u zelf bij gaat dragen in de kosten van de zorg. Dit was al zo, maar voor de berekening van de eigen bijdrage werd met een door de wet vastgesteld rendement gerekend in box 3 (de inkomensbox van sparen en beleggen) van 4%. Echter met ingang van vorig jaar dient dit nog verhoogd te worden met 8% (!).

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van:

 de hoogte van het verzamelinkomen (zie uw belastingaangifte);

 de omvang en samenstelling van het vermogen;

 de leeftijd van de zorgafnemer;

 de duur van de opname;

 de indicatie van het CIZ.

De hoge bijdrage (de duurste situatie dus, zijnde maximaal voor 2014 een eigen bijdrage van € 2.248,60 per maand) speelt alleen als er zorg én verblijf wordt genoten. Echter indien bijvoorbeeld van een echtpaar één van hen is opgenomen in een verpleeginrichting en de ander gewoon nog thuis woont, dan is de lage eigen bijdrage verschuldigd; men heeft dan twee huishoudens als het ware. Vorenstaande houdt ook in, dat er een lage eigen bijdrage is verschuldigd als er wel zorg wordt verleend maar men niet verblijft in de zorginstelling, maar gewoon thuis.

Belangrijk in de advisering is het volgende:

 In geval er een langstlevende testament is gemaakt, is daarin dan voldoende rekening gehouden met de mogelijkheid, dat de vorderingen die de kinderen hebben op de langstlevende opeisbaar worden in situaties die te maken hebben met de opname in een verpleegtehuis? De opeisbaarheid van het erfdeel heeft invloed op het box 3 vermogen, dus op de hoogte van de eigen bijdrage; dus wijzig uw testament of indien u nog geen testament heeft, maak dan een testament waarbij met het bovenstaande rekening wordt gehouden.

 Kan ik mijn box 3 vermogen verminderen door bijvoorbeeld schenkingen te doen? Daarbij kunt u denken aan schenkingen in contanten, maar ook aan schuldigerkenning uit vrijgevigheid (de zogenaamde schenking op papier; de notariële akte) of een combinatie daarvan.

 Bij een notariële volmacht al dan niet als onderdeel van een levenstestament geeft u de bevoegdheid aan een ander, bijvoorbeeld aan uw partner en voor het geval deze niet meer in leven is, dan wel zelf niet meer in staat is om te handelen aan een ander (bijvoorbeeld de kinderen gezamenlijk) om schenkingen te doen, het huis over te dragen enz. Waardoor het ook mogelijk wordt om, indien men dit wenst, zonder rechterlijke tussenkomst, zoals in geval van een onderbewindstelling, vermogen over te hevelen naar een volgende generatie.

Als u vragen heeft over bovenstaande bied ik u hierbij aan om vrijblijvend een eerste adviesgesprek met u te hebben om te bekijken wat er eventueel geregeld dient te worden in uw situatie, om zo het opeten van uw vermogen te voorkomen.

Mr. A.P.F. (Arnoud) de Zwart

Notariskantoor De Zwart Tesink

Drostenkamp 2

8101 BX Raalte

T: 0572-363619

E: info@dezwarttesink.nl

I: staging2.dezwarttesink.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.