janneke dochter verkiezingskoorts

In dit laatste stukkie wil Janneke u deelgenoot maken van de overpeinzingen die er zo op zondagmorgen door haar heen gaan, niet gestoord door nog snurkende partners, en alleen ondersteund door het fluiten van de vogeltjes in de tuin. Goede omstandigheden voor een ontspannen partijtje “peinzen”.

Allereerst maar de volmachtstem: dat wordt er natuurlijk eentje op dé partij die het het beste voorheeft met de zorg voor ouderen. Maar dat hebben ze bijna allemaal, wanneer Janneke zo de verkiezingsbeloften naloopt… De SP is er redelijk resoluut in, maar weet eigenlijk niet waar het van te betalen, of het moet een hogere belastingdruk zijn. Daar is Janneke zelf weer niet voor te porren, zo vlak voor haar eigen pensioen, met haar leuke eigen huisje. Nou ja, we zien wel.

Jannekes eigen stem dan maar: Wat zijn nou onderwerpen waar ik m’n keuze op baseer? Janneke wil, net als vele andere Raaltenaren (ook die uit Heino denk ik) een beleid dat erop gericht is om in Raalte goed te wonen, werken, recreëren, en dus te leven, en dat ook nog in een veilige omgeving, en zo goedkoop mogelijk, en met veel winkels, en zo duurzaam mogelijk, en liefst met weinig betutteling door allerlei overbodige regeltjes, en…

Nou, dat schiet ook niet op, alle partijen hebben in hun programma wel een heleboel van die dingen staan, en in een nieuw collegeprogramma komen die voor een groot deel wel weer terug. Alles in een grote pan, flink roeren, een beetje verwarmen (op zonne-energie), en hup daar heb je de grootste gemene deler, en daar gaan we mee aan de slag. Dus zal het wel één van de grotere gevestigde partijen worden, die hebben per slot van rekening ook laten zien (ook VVD en PvdA in het verleden) dat ze wel iets waar kunnen maken.

Welke partij dan per se niet? Da’s een interessante. Janneke verwacht niet zoveel daadwerkelijk effect van al die splinterpartijen, eenmansfracties, en van partijen met slechts één doelstelling. Janneke heeft ze er in het verleden niet op kunnen betrappen dat ze hun eigen specifieke punten hebben gerealiseerd.

Een uitzondering moeten we wellicht maken voor LA. En toch stemt Janneke daar ook niet op. Ondanks, dat moet gezegd, dat hun programma er degelijk en goed uitziet. Waarom dan toch niet? Niet omdat Janneke niet in Heino woont. Sterker, Janneke raadt Heinoers af om op LA te stemmen.

Stel je eens voor dat het LA lukt om vier zetels te halen, en zodoende misschien ook wel in het college te komen. Verwachtingen alom, want de speerpunten van LA zullen nu toch wel allemaal gerealiseerd worden? In een college waar ze per definitie op moet boksen tegen in ieder geval twee andere partijen?

Janneke ziet het al helemaal voor zich: er is geld voor bepaalde beleidsvoornemens, bijvoorbeeld om iets te doen aan parkeervoorzieningen. LA roept: Dorpsplein Heino! En de overige partijen in het college roepen dan ‘nee hoor, dat wordt Raalte, of Heeten, of…. En zo zal de discussie vaker gaan en hoe vaker LA zoiets binnen het college roept, hoe vaker het mis zal gaan, voor Heino dan. Janneke is er van overtuigd, dat je als Heino-er toch beter op een partij kunt stemmen die oog heeft voor de hele gemeente. Dan komt Heino er misschien wel beter af.

Maar, beste lezer, Janneke is er uit. Ze gaat niet op een partij stemmen, maar op een persoon. Toch maar even kijken of er nog een knappe vent of vrouw op een poster staat ; Het programma van die partij maakt niet het verschil. Of toch wel?

Fijne dag, en veel wijsheid in het stemhokje woensdag

Janneke Dochter

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.