janneke dochter stemmen op wie of op wat

Net als velen houdt Janneke zich bezig met de gemeenteraadsverkiezingen die binnenkort voor de deur staan. Zij gaat in op de poll die onlangs op Salland Centraal stond: ‘Ik stem op een persoon, niet op een partij’. Verschillende partijen moeten even bij Janneke op het matje komen.

Enkele dagen geleden stond er een poll op Salland Centraal: ik stem op een persoon, niet op een partij. Tot nu toe lijkt de uitslag een gelijkspel te worden. 50 % eens en 50% oneens.

Het lijkt er dus op dat slechts 50% van ons allen stemt op een partij, en dat wil nog lang niet zeggen dat die 50% ook stemt omdat ze het eens is met een partijprogramma. Velen stemmen dan ook nog “omdat mijn ouders dat ook al deden” op – voornamelijk- het CDA.

Interessanter wordt het als we kijken naar de 50% die kennelijk op een persoon stemmen. Waarom doen ze dat ? Is de gelukkige familie; stemmen alle (oud-)leerlingen van Egbert den Daas op hem ; zijn het de goddelijke looks van Wout Wagenmans die hem allemaal vrouwelijke stemmen opleveren; of stemmen alle passagiers op “hun” buschauffeur Harry van Kampen ?

Serieus, Janneke denkt dat die stemmers van de betreffende persoon ook wel wat verwachten in de komende vier jaar . Het liefst natuurlijk concrete actie op die punten die de kandidaat belangrijk vindt. En dan wordt het leuk wanneer we kijken naar de verschillende partijen. Laten we ons beperken tot de lijsttrekkers.

Het CDA pronkt met de ervaring van Elly van Steen, terecht. Maar die wordt geen wethouder, en wanneer het CDA in een volgende coalitie zit, heeft ze natuurlijk wel een wethouderskandidaat in Jacques van Loevezijn. Of er een tweede nodig is laat Janneke maar even in het (politiek) midden.

Over GB zijn we gauw uitgepraat: Wout Wagenmans trekt met verve de kar, en zal ook wel terugkeren als wethouder, al dan niet voor 80%, een tweede wethouder van GB ? Niet over speculeren; dat doet Janneke veel liever over de andere partijen.

Stel dat de PvdA/ Groen Links combinatie verantwoordelijkheid mag dragen; wie gaat dat dan doen ? Janneke heeft nog geen idee, en ik denk zomaar dat Arie van der Wilt het NIET gaat doen. Het zou zomaar iemand van buiten kunnen worden… Wil de PvdA zich daar eens over uitlaten ?

En de VVD dan ? Die wil natuurlijk heel graag de portefeuille van Gosse Hiemstra overnemen, met daarin ook financiën. Zou Piet Pont als oud belastingambtenaar dat klusje nog gaan klaren ??

En Lokaal alternatief dan ? Die zou, wanneer heel Heino, en z’n oud leerlingen, ook Den Daas stemt wel eens groot kunnen worden. Janneke ziet daar wel een hele bekende kandidaat wethouder achter de coulissen meekijken. Hans de Kort misschien ?? Die wil wel niet in de raad, en met goede redenen, maar bestuursverantwoordelijkheid dragen, da’s toch een uitgelezen kans om heel veel recht te zetten?

En tenslotte, met alle respect voor de niet genoemde partijen, de SP. Ik denk dat Harrie van Kampen liever op de bus blijft zitten, maar misschien heb ik het mis ….

Janneke denkt dat de 50% die op een partij stemt niet zo geïnteresseerd is in mogelijke wethouderskandidaten, maar die andere 50% …., die wel.

Mogen we iets vernemen van de diverse partijen ? Of moeten we daarvoor naar 9 of 10 verkiezingsbijeenkomsten , waar waarschijnlijk niets zinnigs gezegd wordt ? En heel misschien, dames en heren, haalt u met een goede wethouderskandidaat wel een aantal zwevende kiezers over de streep…

Janneke Dochter

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.